4p که شامل price، product، place و promotion است، نخست توسط فيليپ کاتلر مطرح شد. به اعتقاد کاتلر اين 4 عنصر که با حرف p شروع شده و به عنوان 4p نيز شناخته مي شود، مهم ترين عناصر آميخته بازاريابي است. اينکه چه کالايي توليد مي شود با چه قيمتي و در چه مکاني به فروش مي رسد و توجه به اين نکته که شرکت چه برنامه هايي براي ارتقاي پيشبرد فروش به کار گرفته است را مي توان تعريف مختصر 4p يا همان عناصر آميخته بازاريابي دانست اما با ظهور فناوري اطلاعات و ارتباطات و تغييرات شگرفي که در ساير شاخه ها و علوم به وجود آمده است، it نيز در 4p تغييراتي را به وجود آورده است که به شرح زير است:
it-1 براي بالا بردن سطح کارايي عملياتي مانند نگهداري از رکوردهاي مشتريان، بودجه بندي، آماده کردن گزارشات، تحليل هاي آماري فروش و....
it-2 و روش هاي تغيير يافته: کاربرد it براي انجام وظايفي خاص که قبلا در بازاريابي امکانپذير نبود و استفاده از پايگاه هاي داده و مطالعات مربوط به بخش بندي و موقعيت يابي محصول، انجام پيش بيني هاي پيچيده و ساختن مدل
it-3 براي تقويت خدمت به مشتري: بهره گيري از فناوري اطلاعات سبب خواهد شد که ارتباط بهتري با مشتري شکل بگيرد و بتوان اولويت ها و نيازهاي بازار را سريعتر تشخيص داد.
it-4 و نوآوري در بازاريابي: بهره گيري از خدمات الکترونيکي نظير بانکداري الکترونيکي، ارسال پستي، پايگاه هاي داده آنلاين و.ژ
web site
نقش وب سايت ها در تجارت الکترونيکي و جذب و جلب مخاطب و مشتري مانند ويترين هاي مغازه است. هر قدر که ويترين مغازه شيک و تميزتر باشد و به علاوه جمع و جور باشد، به مشتري در انتخاب خريد کمک بيشتري خواهد کرد و او را به خريد بيشتر راغب مي کند. در طراحي و پياده سازي وب سايت هاي تجاري نيز بايد اين نکته را مد نظر داشت و نبايد همه محصولات خود را از ريز و درشت روي صفحه اصلي web site قرار داد و انتظار داشت که مشتري بتواند سريع به محصول خود دست يابد، بلکه بايد آنها را به صورت دسته بندي شده و منظم قرار داد و حرکت کاربر را هدفمند کرد، براي اين منظور 10 نکته را که از مهم ترين شاخصه ها در طراحي وب سايت براي جلب مخاطب بيشتر است، در زير آورده ايم:
1) داشتن هدف
کاربران بايد از دليل خود براي بازديد از سايت شما آگاه باشند، زيرا زمان آنها داراي ارزش است و لذا داشتن چشم اندازي کاملا روشن درباره وب سايت و نيز آينده آن به شما کمک شاياني خواهد کرد و لذا هدف و رسالت خود را به بازديد کننده يادآور شديد. هيچ گاه فراموش نکنيد که هدف شما ترغيب مصرف کننده به بازديد مجدد از وب سايت تان است و همواره سعي در تثبيت نام وب سايت خود داشته باشيد.
2) داشتن يک سبک نگارشي معين
سبک نوشتار شما در وب سايت بايد اثرگذار و ثابت باشد که بيننده در تشخيص آن به مشکل برنخورد.
3) داشتن شعار سازماني
با بهره گيري از شعارهاي سازماني مي توانيد تصوير ذهني اثرگذاري از وب سايت خود در ذهن بازديد کنندگان باقي بگذاريد. شعار سازماني خود را هيچ گاه تغيير ندهيد و از آن به عنوان head وب سايت خود استفاده کنيد، زيرا موتورهاي جست و جو (search engine) در شناسايي وب سايت شما سريعتر عمل خواهند کرد.
4) به کارگيري لوگوي نوار نشاني
اکنون پيشرفته ترين browser ها امکان شناسايي لوگوهاي نوار نشاني را دارند، پس چه خوب است که شما لوگوي خود را در ابتداي نوار نشاني استفاده کنيد.
5) تثبيت لوگو
هر وب سايت را مي توان با لوگويش شناخت، پس هرچه براي طراحي بهتر لوگوي خود سرمايه گذاري کنيد، متضرر نمي شويد.
6) انطباق قالب وب سايت با محتوا
قالبي که براي وب سايت خود در نظر مي گيريد، همواره بايد با محتويات سايت و نيز زمينه کاري شما همخواني داشته باشد، زيرا بيشتر بازديد کنندگان شما از متخصصين و افراد باتجربه هستند که در زمينه کاري خود داراي تبحر و تجربه کافي اند، پس سعي کنيد به نظرات آنها احترام بگذاريد و از تصاوير و عکس هاي پس زمينه مناسب وب سايت استفاده کنيد و تنها به زيبايي وب سايت توجه نداشته باشيد و به دنبال يافتن قالب مناسب و پرمعنا براي وب سايت خود باشيد.
7) حضور در شبکه هاي اجتماعي
شبکه هاي اجتماعي که در سال هاي اخير رواج بيشتري يافته است، مکان هايي براي حضور افرادي است که علايق مشترک دارند و در يک زمينه خاص به دنبال يافتن اطلاعات هستند. اين شبکه ها بر ايجاد ارتباط on line در بين علاقه مندان تمرکز دارند و روزانه از سوي ميليون ها نفر مورد بازديد قرار مي گيرند. در صورت ورود سايت هايي به اين شبکه ها حتما شناخته تر خواهيد شد و تعداد بازديد از سايت شما بالاتر خواهد رفت.
8) يک رنگ باشيد
با توجه به اين نکته که رنگ ها و طرح ها همواره در ذهن بازديد کنندگان قرار مي گيرند، مي توانيد از يک رنگ اصلي در آيکون ها، لوگو و ساير بخش هاي اصلي سايت استفاده کنيد، شما مي توانيد با توجه به نوع کسب و کاري که داريد، رنگ گرم و يا سرد مورد نظرتان را انتخاب کنيد.
9) ترويج وب سايت
هرچند که در برقراري ارتباط بين شرکت و فروشنده ابزارهاي تبليغي گوناگوني وجود دارد و پرداختن به تمامي آنها در جاي خود ضروري و حائز اهميت است، اما تبليغات اينترنتي و بازاريابي اينترنتي از مهمترين ارکان اصلي بازاريابي مستقيم است، شما با بهره گيري از طريق ارسال خبرنامه هاي الکترونيکي، معرفي بانک مقالات فارسي، برپايي سيستم خريد آنلاين، تبادل لينک با ساير وب سايت ها، عضوگيري، ارائه سرويس هاي خاص و مختلف به کاربران و... سايت خود را به همگان معرفي کنيد.
منبع: iritn.com