دانشمندان براي اولين بار نشان دادهاند که ممکن است "خواندن" ذهن افراد به سادگي با بررسي فعاليت مغز امکانپذير باشد
پژوهشگران انگليسي پنجشنبه 12 مارس (22 اسفند) اعلام کردند که با استفاده از يک اسکنر مدرن با اندازهگيري جريان خون توانستهاند محل داوطلبان را در يک محيط واقعيت مجازي ايجاد شده بوسيله کامپيوتر معين کنند.
النور مگواير از مرکز علوم اعصاب تراست ولکام در يونيورسيتي کالج لندن، به گزارشگران گفت:" جاي تعجب است که تنها بررسي کردن دادههاي مغز، توانستيم دقيقا پيشبيني کنيم که اين افراد در کجا قرار داشتهاند."
"به عبارت ديگر، ما توانستيم که حافظههاي فضايي آنها را "بخوانيم"."
مگواير گفت اين کشف راه را بر روي امکان ايجاد ماشينهايي که ميتوانند طيفي از خاطرات را بخوانند، باز خواهد کرد، اما به گفته او خطر خواندن ذهن به طور "ناخواسته و مداخلهکرانه" هنوز بسيار غيرمحتمل است.
در عوض او اعتقاد دارد که اين کشف، که نتايج آن در نشريه Cell Biology منتشر شده است، با روشن کردن اين موضوع که چگونه هيپوکامپوس مغز خاطرات را ضبط ميکند، به پژوهش در مورد اختلالات حافظه مانند بيماري آلزايمر کمک خواهد کرد.
مگواير و همکارانش از تکنولوژي به نام تصويربرداري کارکردي با تشديد مغناطيسي (fMRI) استفاده کردند که مناطقي از مغز را که فعال ميشود، تعيين ميکند.
اين پژوهشگران با اسکنکردن مغزهاي افرادي که يک بازي کامپيوتري واقعيت مجازي را انجام ميدادند، توانستند فعاليتهاي سلولهاي عصبي معيني را در هيپوکامپوس، ناحيهاي از مغز که براي راهيابي و حافظه نقشي اساسي دارد، اندازه بگيرند.
اين پژوهش راه را براي تجزيه و تحليل اين امر ميگشايد که ساير افکار- از جمله خاطرات کاملتر گذشته يا تجسمهاي آينده- در اين سلولهاي عصبي رمزبندي ميشوند.
اين امر ممکن است نهايتا به اين معنا باشد که از fMRI در پزشکي قانوني براي بررسي يک مجموعه خاطرات و افکار استفاده شود، و اين امر به نوبه خود مسائل اخلاقي بالقوه فراواني را برميانگيزد.
اما در حال حاضر اين تکنولوژي تنها بر روي داوطلبان مشتاق انجام ميشود و دميس هاسابيس دستيار پژوهشي در اين طرح گفت دست کم 10 سال طول خواهد کشيد تا کاربرد اين شيوه در پزشکي قانوني آغاز شود.