هم اکنون که حدود دو دهه از ورود اينترنت به جامعه مي گذرد ، هنوز ساختارهاي توسعه آموزش الکترونيک در ايران ، ساماندهي نشده است .
آموزش مجازي در سايت هاي رسمي و غير رسمي فارسي ، هنوز به عنوان يک رفتار تجاري در کسب و کار ديجيتالي ، مورد توجه قرار نگرفته است . در حالي که آموزش مجازي به عنوان يک ابزار توسعه فرهنگ و دانش در محافل علمي جهان تبديل شده است ، رويکرد مسئولان آموزشي کشور به مقوله آموزش از راه دور و مبتني بر ابزارهاي فناوري اطلاعات و ارتباطات ، هنوز با چالش هاي فراواني رو به رو است .
نگاه به توسعه زير ساخت هاي اموزش مجازي کشور ، از حدود يک دهه پيش ، با راه اندازي سرويس هاي آموزش الکترونيکي در برخي از پايگاه هاي دانشگاهي کشور متولد شد و هم اکنون که حدود دو دهه از ورود اينترنت به جامعه مي گذرد ، هنوز ساختارهاي توسعه آموزش الکترونيک در ايران ، ساماندهي نشده است . با وجود راه اندازي دانشکده هاي مجازي در برخي از دانشگاه هاي کشور و طراحي کورس هاي آموزش از راه دور و مبتني بر وب ، لکن ، ساختار آموزش مجازي در مراکز آموزش عالي ايران ، به عنوان يک سيستم اصولي و همه جانبه مورد استفاده و اهميت شمار گسترده اي از مخاطبان و جوينده گان علمي کشور قرار نگرفته است .
اگر چه دانشکده هاي مجازي موفقي چون دانشگاه حديث ، دانشکده مجازي شيراز ، پورتال هاي آموزش مجازي دانشگاه هاي اميرکبير، تهران ،شريف و علم و صنعت را مي توان به عنوان نمونه هاي موفق اين حرکت فرهنگي به شمار آورد ، اما با وجود ميليون ها دانشجو و دانش اموز ايراني و بيست ميليون مخاطب اينترنت در کشور ، نمي توان نسبت به زير ساخت هاي ضعيف آموزش الکترونيکي ، بي توجه بود.
بررسي ها نشان مي دهد که کسب و کار هاي مبتني بر آموزش از راه دور مانند مشاوره انلاين ، سفارش هاي مبتني بر وب ، آموزش از راه دور ، پزشکي اينترنتي و مواردي از اين دست ، که همگي بر اساس اموزش هاي الکترونيکي (e-learning) استوار شده اند ، به زودي حجم قابل توجهي از سهم سالانه تجارت الکترونيک جهان را به خود اختصاص خواهند داد.
افزايش تعداد دانشگاه هايي که از طريق اينترنت ، به پذيرش دانشجو و اموزش وي مبادرت مي کنند ، در اروپا . شمال قاره آمريکا در حال افزايش است و پخش مکرر آگهي هاي تبليغاتي الکترونيکي اين مراکز در سايت هاي پربيننده وب مانند گوگل و ياهو ، خود نشان گر موفقيت و اثربخشي چنين اموزش هايي براي مخاطباني جهان وب مي باشد.
در يک بررسي د رميان ده ها سايت آموزش مجازي فارسي در اينترنت ، پايگاه هاي آموزشي متعددي به عنوان سايت هاي آموزش الکترونيکي پر بيننده فارسي مشاهده و انتخاب گرديد که در زير ، شماري از ان ها فهرست شده است .
1- سيستم آموزش مجازي دانشگاه فردوسي مشهد : http://vu.um.ac.ir
2- پايگاه آموزش مجازي دانشگاه شيراز : www.vu-shiraz.com
3- پايگاه اموزش مجازي دانشگاه علم و صنعت : www.elearning-iust.ir
4- سايت اموزش مجازي دانشگاه اصفهان : http://vu.ui.ac.ir
5- سايت دانشگاه مجازي علوم حديث : http://vu.hadith.ac.ir
6- دانشگاه مجازي امام خميني (ره) : http://www.ikvu.ir
7- سيستم آموزش مجازي دانشگاه اميرکبير: www.aut.ac.ir/virtual-aut
8- مرکز اموزش مجازي مهدويت : www.mahdaviat.net
9- مرکز آموزش مجازي سايت رشد : http://elearning.roshd.ir
10- سيستم آموزش مجازي تبيان : http://elearning.tebyan.net
11- سايت آموزش مجازي استاد آنلاين : www.ostadonline.com
12- سايت آموزش مجازي رانندگي : www.ranandegi.com
13- مرکز آموزش مجازي زبان انگليسي : www.abcenglish.ir
14- مرکز تحقيقات مجازي دانشگاه شريف : www.aictc.com 15
15- آموزش مجازي سازمان فني و حرفه اي : http://elearning.irantvto.ir
16- سيستم آموزش مجازي چهار باغ : http://els.ui.ac.ir
17- مرکز آموزش مجازي امور خانواده : www.iwve.ir
18- سيستم آموزش مجازي زبان انگليسي : http://openlearningcenter.com
19- آموزش مجازي براي کودکان : www.lrn.ir
20- سرويس اموزش الکترونيکي : http://amouzesh.irib.ir
21- پايگاه آموزش مجازي تجارت الکترونيک : http://elearnix.ir
22- پايگاه آموزش مجازي براي معلم و استاد : http://novinlearn.ir
23- پايگاه آموزش مجازي زبان : www.easylearning.ir
حضور سايت هاي آموزش مجازي دانشگاه هاي کشور در اين فهرست نشان مي دهد ، رويکرد دانشگاه ها به امر آموزش مجازي ، بايد بيش از پيش مسئولانه تر و حرفه اي تر باشد. انتظار مي رود در سال جديد که به عنوان سال اصلاح الگوي مصرف نيز نام گذاري شده است ، شاهد اصلاح الگوهاي اموزشي در کشور به سمت و سوي اموزش هاي الکترونيکي و مجازي باشيم .