اگر قصد خريد اينترنتي از يک فروشگاه الکترونيکي را داريد بايد با چشماني باز اين کار را انجام دهيد
ما نميخواهيم خريد اينترنتي را يک کار عجيب و سخت جلوه دهيم اما وقتي شما به صورت فيزيکي هم خريد ميکنيد مطمئنا از يک مکان معتبر خريد خود را انجام ميدهيد خريد الکترونيکي شايد سادهترين و لذت بخشترين کاري باشد که شما در اينترنت ميتوانيد انجام دهيد به شرطي که به يک سري نکات مهم توجه داشته باشيد.
- خريد از فروشگاههاي معتبر
قبل از خريد در مورد فروشگاهي که ميخواهيد از آن خريد کنيد. تحقيق کنيد فروشگاههاي معتبر عموما آدرس پستي، تلفن و مشخصات خود را به طور دقيق برروي وبسايتشان درج ميکنند دقت کنيد که فروشگاهي که از آن خريد ميکنيد يک فروشگاه فعال است يا يک وبسايت رها شده. درنظر داشته باشيد تعداد زيادي وبسايت رها شده در اينترنت وجود دارند که روزي به مشتريان خود سرويسدهي ميکردند اما به علل مختلف بياستفاده ماندهاند اگر از طريق تبليغات با فروشگاه آشنا شديد تقريبا ميتوان اطمينان داشت که فروشگاه موردنظر فعال است، اما اگر به طور اتفاقي وارد فروشگاه شديد بايد بررسي بيشتري نماييد.
معمولا وبسايتهاي فعال بخش اخبارشان به روز است و به عنوان يکي از نشانههاي به روز بودن فروشگاه ميتوان درنظر گرفت است و يا اينکه بررسي کنيد اطلاعات تکميلي در مورد کالا به همراه قيمت دقيق و شرايط و هزينههاي ارسال درج شده باشد معمولا فروشگاههايي که يک شعبه فيزيکي دارند بسيار مطمئنتر از فروشگاههايي هستند که فقط به صورت مجازي پايهگذاري شدهاند و آمارها نيز نشان ميدهد اعتماد افراد به فروشگاههايي که شعبه فيزيکي دارند بيشتر است زيرا احتمال کلاهبرداري و يا اينکه کالاي خريداري شده به دست شما نرسد کمتر است و اگر مشکلي پيش بيايد ميتوانيد به آدرس فروشگاه مربوطه مراجعه کنيد.
وقتي از يک فروشگاه مجازي معتبر خريد ميکنيد معمولا انتخابهاي متعددي براي نحوه خريد و دريافت کالا براي شما وجود خواهد داشت از جمله پرداخت وجه به صورت آنلاين، خريد به صورت پستي، واريز به حساب و ... . هميشه سعي کنيد روشي براي خريد خود انتخاب کنيد که کمترين ريسکپذيري را داشته باشد.
معمولا فروشگاههايي که ارائه دهنده سرويسهاي آنلاين هستند خدمات پرداخت اينترنتي خود را از يکي از بانکهاي کشور دريافت ميکنند و بانکها نير معمولا بابت ارائه اين نوع سرويس از فروشگاهها مبالغي بابت ضمانت دربافت ميکنند تا در مواردي که از فروشگاه مربوطه شکايتي صورت گرفت مورد اجرا قرار دهند. استفاده از اين سيستم بيشتر در مواقعي مناسب است که شما محصول خود را ميخواهيد به صورت الکترونيکي دريافت کنيد مانند خريد کارت اينترنت و ... . در پرداختهاي آنلاين هميشه وقتي ميخواهيد مرحله پرداخت وجه را از طريق کارت انجام دهيد وارد سايت دومي خواهيد شد که سايت بانک دريافتکننده وجه است که عموما سايتهاي بانک سامان به آدرس sb??.com و يا سايت بانک پارسيان به آدرس pec.ir و يا سايت معتبر ديگر بانکها ميباشد.
دقت کنيد بسياري از سارقان اينترنتي با راهاندازي سايتهايي شبيه سايتهاي بانکها و آدرسهاي شبيه به آنها اقدام به کلاهبرداري نمودهاند. اگر از مرورگر IE استفاده ميکنيد، بعد از ورود به صفحه پرداخت بانک، تصوير يک قفل زرد رنگ پايين صفحه مشاهده ميشود روي آن قفل دوبار کليک کنيد تا گواهينامه سايت بانک مذبور باز شود. در قسمت Issuedto آدرس بانک نوشته شده است. مثلا اگر وارد درگاه بانک پارسيان شده باشيد بايد http://www.pec.ir داخل اين قسمت نوشته شده باشد ولي اگر وارد قسمت پرداخت شديد و اين قفل زرد رنگ را نديديد، يا نام داده شده در قسمت Issuedto درست نبود، شماره کارت و رمز خود را وارد نکنيد چون نشاندهنده اين است که اين سايت از نظر امنيتي تاييد شده نيست و يا اصلا سايت بانک نميباشد و اطلاعات شما در اختيار افراد ديگري قرار خواهد گرفت.
- شيوه خريد از طريق واريز به حساب
در اين روش براي خريد يک کالا بايد ساعتها در صف بانک بايستيد تا مبلغ را به حساب فروشگاه واريز کرده سپس شماره فيش را در وبسايت وارد کنيد تا محصول موردنظر را براي شما ارسال کنند. اين شيوه يکي از بدترين شيوههاي خريد اينترنتي است و حتي شايد نتوان آن را يک خريد اينترنتي قلمداد کرد! زيرا استفاده از تجارت الکترونيک بايد باعث سرعت و سهولت در خريد گردد، اما در اين روش شما دردسر بيشتري نسبت به خريد فيزيکي خواهيد داشت. از نظر امنيتي هم استفاده از اين روش خريد غيرعاقلانه است در پرداختهاي الکترونيکي تمام سوابق تراکنشهاي مالي شما در سيستم ثيت ميشود و حتي مشخص است که اين کالا در چه تاريخي و از چه فروشگاهي و با چه قيمتي خريداري شده است.
اما در حالتي که شما به حساب فرد مبلغي واريز ميکنيد ممکن است هيچ وقت چيزي به دست شما نرسد و چون شما مبلغ را در بانک واريز کردهايد و اين فروشگاه اينترنتي براي بانک شناخته شده نيست و فروشگاه ضمانتي هم به بانک نداده است اثبات اينکه شما مبلغي را بابت خريد محصول خاصي که در اينترنت وجود داشته پرداخت کردهايد مشکلتر است و رديابي آن سختتر و يا اگر بر فرض فيش بانکي را گم کنيد که اوضاع وخيمتر خواهد شد.
بسياري از سارقان از اين روش نيز براي کلاهبرداريهاي اينترنتي خود استفاده ميکنند و با راهاندازي يک سايت و ارائه يک محصول با قيمت وسوسهانگيز و ارائه شماره حساب از مشتريان ميخواهند مبالغ را واريز کنند. معمولا اين افراد درخواست مبالغ اندکي از مشتريان ميکنند، به طور مثال ? تا ? هزار تومان. به همين خاطر بيشتر افراد وقتي چيزي بدستشان نميرسد در پي شکايت نميروند، اما درنظر بگيريد اين افراد از هزاران نفر به اين شيوه کلاهبرداري ميکنند و مبالغ کلاني به جيب ميزنند!
شايد بتوان گفت امنترين روش خريد اينترنتي استفاده از سيستم پست خريد شرکت پست باشد که امروزه اغلب فروشگاه نيز از اين سرويس استفاده ميکنند. شما با استفاده از اين شيوه ميتوانيد محصول خود را سفارش دهيد و محصول موردنظر توسط شرکت پست براي شما ارسال شده و سپس مبلغ کالا را به مامور پست تحويل ميدهيد ميبينيد که در اين روش شما با اطمينان خاطر و بدون اينکه پولي را از پيش پرداخت کرده باشيد ميتوانيد محصول خود را خريداري کنيد. استفاده از اين روش براي کالاهايي که ماهيت فيزيکي دارند بسيار مناسب است. هميشه سعي کنيد در فروشگاهي که امکان خريد پستي وجود دارد از اين روش استفاده کنيد البته از اين شيوه در محصولاتي که ماهيت فيزيکي ندارند مانند کارت اينترنتي و اطلاعات و حق عضويت و ... نميتوان استفاده کرد و بايد از شيوه پرداخت آنلاين استفاده شود.
منبع: iritn.com