در حالی که اخبار بسیاری در ارتباط با باجافزار واناکرای منتشر شده و حتا ابزارهایی برای مقابله با این باجافزار عرضه شده است، اما در همین ارتباط برنامههای به ظاهر خوب اما در باطن بیربطی به فروشگاه گوگلپلی وارد شدهاند. ابزارها و برنامههایی که مدعی هستند از دستگاه کاربران در برابر باجافزار واناکرای محافظت میکنند. این ابزارها در شرایطی چنین ادعایی را مطرح میکنند که باجافزار واناکرای قادر نیست به دستگاههای اندرویدی حمله کرده و آنها را در معرض تهدید قرار دهد.
تقریبا نرخ نفوذ و آلودهسازی باجافزار واناکرای به حالت با ثباتی وارد شده و حداقل در کوتاه مدت انتظار نمیرود شاهد یک جهش بزرگ بوده یا تغییر زیربنایی را در نرخ آلودهسازی بیشتر مشاهده کنیم. اما در این برهه زمانی که همه کاربران نگران هستند مبدا دستگاه آنها قربانی این باجافزار شود، متاسفانه افرادی سودجو فرصت را غنیمت شمرده و سعی دارند از این بازار نگران کسب درآمد کنند. در حال حاضر باجافزار واناکرای کاربران ساکن در 150 کشور دنیا و بیش از 300 هزار سامانه کامپیوتری را قربانی خود ساخته است. اما هیچیک از گوشیهای همراه جزء قربانیان این باجافزار نبودهاند. به واسطه آنکه باجافزار واناکرای به گونهای طراحی شده است که از آسیبپذیری موجود در پلتفرم ویندوز استفاده کند. در نتیجه این باجافزار قادر نیست به سراغ دستگاههای اندرویدی آماده و آنها را آلوده سازد. اما عدهای از توسعهدهندگان نرمافزار فرصت را مغتنم شمرده و شائبهای را مطرح کردهاند تا ترس مردم را از باجافزار واناکرای دو چندان کنند. آنها برنامههای ویژهای را برای گوشیهای همراه طراحی کرده و در فروشگاهها قرار دادهاند که در ظاهر ادعا میکنند قادر هستند از دستگاههای همراه کاربران محافظت به عمل آورند.
اگر واژه WannaCry را در در فروشگاه گوگلپلی جستوجو کنید ممکن است یکسری از این برنامهها را پیدا کنید که تعدادی از آنها در قالب یک جوک به این فروشگاه وارد شدهاند، اما در مقابل عده دیگری از برنامهها با این مضموم که قادر هستند از دستگاه کاربران محافظت به عمل آورده و دستورالعملهای لازم را در اختیار کاربران قرار دهند در فروشگاه قرار گرفتهاند. پژوهشگران شرکت امنیتی مکآفی یکی از این برنامههای طراحی شده ویژه گوشیهای هوشمند اندرویدی موسوم به آنتیبدافزار محافظ در برابر باجافزار واناکرای را مورد ارزیابی قرار دادهاند.
آنها متوجه شدهاند که برنامه فوق نه تنها هیچکاری برای کاربر انجام نمیدهد بلکه در عمل برنامه جانبی دیگری را دانلود کرده که دستگاه کاربر را مملو از پیامهای تبلیغاتی میکنند. آنگونه که شرکت مکآفی گزارش کرده است، در این برنامهها هیچگونه نشانهای از وجود بدافزار مشاهده نشده است. با این وجود، کاربران باید در مورد برنامههایی که دانلود میکنند جانب احتیاط را رعایت کنند. به واسطه آنکه هکرها از اوضاع فعلی و اخباری که در ارتباط با باجافزار فوق منتشر شده است به منظور عرضه برنامههای مخرب برای دستگاههای همراه کاربران استفاده خواهند کرد. این رویکرد عطف به ماسبق دارد. به واسطه آنکه چندی پیش شاهد عرضه نسخههای ساختگی از بازی سوپرماریو بودیم.
باجافزار WannaCry دستگاههای اندرویدی را هدف قرار نداده است
کاربران در اولین مرحله باید به این نکته دقت کنند که باجافزار واناکرای قادر نیست دستگاههای اندرویدی را در معرض خطر قرار دهد. در نتیجه هنگامی که با برنامهای روبرو شدید که به شما اعلام میدارد از دستگاه اندرویدی شما در برابر این باجافزار محافظت میکند، ابتدا اصالت توسعهدهنده نرمافزار مورد بررسی قرار دهید و در ادامه تصمیم نهایی خود را مبنی بر دانلود برنامه کاربردی اتخاذ کنید. راهکار ایدهآلتر و جامعتر این است که از یک برنامه امنیتی روی گوشی همراه خود استفاده کنید. تا به امروز باجافزارهای بسیاری در ارتباط با دستگاههای همراه و به ویژه گوشیهای هوشمند شناسایی شدهاند. با این وجود باجافزار واناکرای قادر نیست دستگاههای اندرویدی را در معرض تهدید قرار دهد.