ژاپن قصد دارد قویترین ابررایانهی خود را در پژوهشهای همجوشی هستهای به کار برد.
ژاپن در سال جاری، قدرتمندترین ابررایانهی جهان به نام Cray XC50 را در پژوهشهای پیشرفته همجوشی هستهای به کار خواهد گرفت. این ابررایانه در مؤسسهی ملی علوم کوانتومی و رادیولوژیکی (QST) نصب خواهد شد و در پژوهشهای همجوشی هستهای محلی و برای حمایت از ITER (پروژه مشترک بینالمللی که در سال ۲۰۳۵ راهاندازی خواهد شد) مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
ابررایانهیQST که هنوز نامگذاری نشده است، بهترین سیستم Cray XC50 در دنیا نیست (بهترین سیستم Cray XC50 در اختیار مرکز ملی ابر محاسبات پیز دینت سوئیس است). این سیستم جزو سی سیستم برتر جهان و سریعترین ابررایانهی پژوهشهای همجوشی هستهای است.
بیش از هزار محقق اروپایی و ژاپنی به این ابررایانه دسترسی خواهند داشت که برای محاسبات فیزیک پلاسما و انرژی همجوشی بهینه شده است. مامورو ناکانو، از مدیران اجرایی پروژه، میگوید:
سرعت و محیط نرمافزاری یکپارچه Cray XC50، زیرساختهای QST را بهبود خواهد داد و به محققان امکان میدهد کشفیات خود را با سرعت بیشتری به سرانجام برسانند.
ITER راهی طولانی تا اجرایی شدن در پیش دارد؛ اما نویدبخش آغاز مسیر دستیابی به راکتورهای همجوشی تجاری است. البته ITER تا سال ۲۰۳۵ بهطور کامل تمام نخواهد شد؛ اما دانشمندان امیدوارند که بتوانند از سال ۲۰۲۵ آزمایشهای خود را آغاز کنند. هنگامی که راکتورهای تجاری همجوشی آغاز به کار کنند، قادر خواهند بود میلیون ها سال، انرژی نامحدودی برای بشریت تولید کنند.
بهتازگی MIT اعلام کرده است که روی پروژه همجوشی خود کار خواهد کرد تا راکتوری ۲۰۰ مگاواتی تولید کند که از سال ۲۰۳۳ آغاز به کار کند. MIT در نظر دارد با استفاده از مواد و فناوری ابررسانایی جدید و در دسترس، میدان مغناطیسی چهار برابر قویتر از هر میدان مغناطیسی که هم اکنون وجود دارد، ایجاد کند. چنین میدانهای مغناطیسی قدرتمندی برای کنترل کردن واکنشهای هستهای انفجاری مورد نیاز هستند.