طرفداران سیستم عامل مک اگر بدانند اپل با آنها چه کرده است، دیگر آن احساس علاقهای که پیش از این نسبت به لپتاپهای این شرکت داشتند را نخواهند داشت.
به گزارش
سافت گذر، چندین گزارش به دست ما رسیده که برخی نرمافزارهایی که در اپاستور سیستم عامل مک معمولاً پرطرفدار، محبوب و جزو اپلیکیشنهایی بودند که مرتباً دانلود میشدند، از کاربران دادههای حساس را به سرقت میبردند و معمولاً بهگونهای بودهاند که استفادهکنندگان نمیتوانستند نسبت به آنها بدبین باشند بنابراین اعتماد مردم از اپل سلب شده و حالا زمان آن رسیده تا این کمپانی برای کاربران خود قدمی بردارد.
کاربرد اپاستور
بخش زیادی از موفقیت آیفونها به خاطر اپاستور است زیرا به خاطر موجود بودن هر نوع اپلیکیشنی، کاربران توانستهاند به این فروشگاه نرمافزار اعتماد کنند. این قاعده آنقدر درست است که بسیاری از کاربران بر این باورند که اگر شخصی از اپاستور اپل چیزی دانلود کرد، میتواند به راحتی به آن اعتماد کند. این تقریباً متضاد گوگل پلی استور میباشد زیرا همه نمیتوانند نسبت به محتوای موجود در فروشگاه اپلیکیشن گوگل مطمئن باشند.
بسیاری از اعتبار اپاستور سیستم عامل iOS نیز از اپاستور سیستم عامل مک به دست آمده ولی گویا این فروشگاه نرمافزار لایق اعتماد افراد نبوده است.
آنطور که گزارش شده، یک اپلیکیشن به نام Adware Doctor سعی میکرده تاریخچه جستجو افراد در مرورگرهایی همچون کروم، فایرفاکس و سافاری را کپی کرده و به دامینهای چینی ارائه دهد که البته هنوز هدف از انجام این کار مشخص نشده است.
به خاطر رتبه بالای این اپلیکیشن و محبوبیت زیاد آن، Adware Doctor متأسفانه به راحتی توانسته که دادههای کاربران را به سرقت ببرد.
این نرمافزار در لیست پرفروشترین اپلیکیشنهای اپاستور مک، رتبه چهارم را در اختیار داشت.
Adware Doctor توانسته بود از میان فیلترهای امنیتی سیستم عامل مک به راحتی عبور کند و دادههای مربوط به تاریخچه جستجو افراد را به عنوان یک فایل فشرده دانلود نماید. جالب این است که فایلهای دانلود شده نیز به ظاهر به فایلهای خودِ اپل مربوط میشدند. البته این اتفاق تقریباً یک مشکل فراگیر برای همه شرکتها در سرتاسر دنیاست.
لازم به ذکر است که اپل پس از آگاهی از این اتفاق، نرمافزار Adware Doctor را حذف کرد.
اپلیکیشن سارق اطلاعات را ابتدا پاتریک واردل، مؤسس کمپانی مربوط به امور امنیتی Objective-See کشف کرد. بر اساس گفتههای او، اپل تا یک ماه پیش خبر از اقدام Adware Doctor نداشت و حتی پس از اینکه عموم کاربران از این اتفاق آگاه شدند نیز نتوانست اقدام مؤثری انجام دهد.
البته اپل نمیتوانست نسبت به این نرمافزار بدبین باشد زیرا همانطور که گفتیم، جزو پرفروشترین برنامههای اپاستور مک به حساب میآمد و وجود 5 ستاره در جلوی اسم آن، دیگر عاملی بود که افراد اصلاً نمیتوانستند به آن مشکوک شوند.
اگرچه Adware Doctor از اپاستور مک حذف شده است ولی توانسته دادههای زیادی را از کاربران سیستم عامل مک به سرقت ببرد که البته با اقدام اپل، تعداد قربانیان این حادثه بیش از این نشد. به هر حال عدم موفقیت اپل برای تأمین امنیت کاربران و حفاظت از حریم شخصی آنها سبب شده بسیاری از افراد دیگر به اپاستور این شرکت اعتماد لازم را نداشته باشند.
به نظر نمیرسد Adware Doctor تنها برنامهای باشد که چنین کاری انجام داده است بلکه اپلیکیشنهای ساخته شده توسط Trend Micro این اتفاقات را رقم میزدهاند و این یعنی Dr. Antivirus، Dr. Cleaner، Dr. Unarchiver و App Uninstall همه دادههای کاربران میدزدیدهاند.
Trend Micro در ابتدا منکر یافتههای خود شد ولی پس از حذف شدن از اپاستور سعی کرد با از کار انداختن گزینههای فعال مربوط به دزدیدن اطلاعات، دوباره به فروشگاه نرمافزار اپل بازگردد.
البته پروسه حذف یک اپلیکیشن از استور سیستم عامل مک نیز بسیار طولانی است به طوری که بسیاری گزارش دادهاند برخی اوقات شش ماه برای کنار گذاشتن یک اپلیکیشن از آن وقت گذاشتهاند.
آنطور که مشخص است، Adware Doctor ابتدا با نام Adware Medic وارد اپاستور اپل شد و به راحتی توانست دادههای کاربران را به سرقت ببرد ولی پس از مدتی حذف شد تا دوباره با نام Adware Doctor وارد اپاستور شود.
اپل نه تنها ناامن بودن Adware Doctor را تأیید کرد، بلکه از اینکه توانسته بود خود را یک اپلیکیشن با امنیت بالا جا بزند نیز تأسف میخورد.
این اتفاق نوعی نقض حریم خصوصی کاربران به صورت پیشرفته میباشد ولی اگر اپل به موقع متوجه این اتفاق میشد، باز هم افراد نسبت به اپاستور این شرکت بدبین میشدند؟
متأسفانه در اپاستور سیستم عامل مک سالهاست که چنین نرمافزارهایی مشاهده میشود ولی به خاطر طولانی بودن زمان حذف آنها از اپاستور، به راحتی میتوانند اطلاعات کاربران را به سرقت ببرند و سپس اپل این نوع برنامهها را حذف میکند.
حالا با تمرکز دوباره اپل بر روی ارتقا امنیت نسخه Mojave سیستم عامل مک، میتوانیم امیدوار باشیم که دوباره این کمپانی برای پاک کردن اشتباهاتش اقدام کرده است که البته به خاطر موارد مشابه در سیستم عامل iOS نمیتوانیم زیاد به این موضوع دلخوش باشیم.
منبع: digitaltrends.com