به گزارش سافت گذر، گوگل روز گذشته گزارش سالانه حریم شخصی و فضای امنیتی کاربرانش را منتشر کرد و مدعی است برنامهای سه مرحلهای دارد تا در این زمینه به موفقیت دست یابد. این برنامه از شیوه امنیت لایهای استفاده میکند تا سیستم عامل و اپلیکیشنهای آن را محافظت نماید.
به عقیده گوگل، شفافیت، اعتماد و آزادی را به وجود میآورد. این شرکت با طعنه به iOS میگوید:«« پلتفرمهای محدود معمولاً غیرقابلاعتماد و خطرناک هستند»».
سومین فاز محافظت از امنیت اندروید، Backed by Google (پشتیبانی شده توسط گوگل) نام دارد و این یعنی خبرههای علوم نرمافزاری، هوش مصنوعی، حافظههای ابری و رایانهای وظیفه تأمین امنیت کاربران را بر عهده دارند.
سیستم دفاعیه اندروید به نام Google Play Protect همه نرمافزارهای موجود در یک گوشی را اسکن میکند و به دنبال اپلیکیشنهای مخرب میگردد. گوگل مدعی است که در سال 2018 تنها 0.08 درصد موبایلهای اندرویدی که فقط از گوگل پلی استور استفاده میکنند قربانی بدافزارها شدهاند. در سمت دیگر، گوشیهایی که اپلیکیشنهای خود را از مارکتهای غیر از فروشگاه گوگل دریافت کردهاند، 8 برابر بیشتر بودند. حتی این افراد نیز نسبت به سال 2017، در سال 2018 با 15 درصد مشکلات کمتری روبهرو شدند.
گوگل میگوید در سال 2018 حدود 45 درصد دستگاههای پشتیبانی شده توسط Google Play Protect بدافزار نصب کرده بودند. این در حالی که است که در سال 2017 این رقم 56 درصد بوده است. این یعنی رشد سلامت اندروید در آمار سالانه و کاهش 20 درصدی مشکلات امنیتی.
در کشورهای هند، اندونزی و برزیل، بدافزارهای کمتری نصب شده بود، در روسیه آمار متوسط و در ایالات متحده این اتفاق ناخوشایند رشد کرده است. در هندوستان، نصب بدافزار 35 درصد کم شده و حدود 65 درصد دارندگان گوشیهای هوشمند قربانی این نرمافزارهای خرابکار شدهاند. بسیاری از این برنامهها به صورت پیشفرض نصب بودهاند. در ایالات متحده اما، تعداد دستگاههای بدافزار نصب کننده از 0.4 تا 0.5 درصد به 25 درصد افزایش یافته که اکثر آنها به صورت غیرقانونی تبلیغات میکردند. لازم به ذکر است که نرمافزارهای تبلیغاتی تا قبل از سال 2018 توسط گوگل غیرقانونی شناخته نمیشدند.
در سال 2017، به سبب غیررسمی بودن نرمافزارهای تبلیغاتی، تعداد آنها در گوگل پلی استور 0.02 بود ولی در سال بعد این رقم به 0.04 درصد رسید. در مرحله بعد، حذف دستهبندی این برنامهها سبب ریزش 31 درصدی آنها شد. ضمن اینکه Google Play Protect هم در فروشگاههای دیگر غیر از گوگل پلی استور، حدود 1.6 میلیارد نرمافزار را مسدود کرده بود.
هر سال که نسخه جدیدی از اندروید عرضه میشود، گوگل ویژگیهای امنیتی آن را بهبود میبخشد. سال گذشته، 65 درصد گوشیهایی که دارای اندروید 5 بودند قربانی بدافزار شدند در حالی که برای اندروید 6 و 7 این آمار به ترتیب 55 و 29 درصد بوده است. ضمن اینکه گوشیها و تبلتهای دارای اندروید 8 و 9 هم به ترتیب 18 و 19 درصد بدافزار نصب کرده بودند.
Google Play Protect روزانه 50 میلیارد اپلیکیشن را در بیش از 2 میلیارد گوشی اسکن میکند. این ویژگی حالا به صورت پیشفرض در همه گوشیهای هوشمند اندرویدی فعال است. سال گذشته، گوگل هنگام نصب بدافزار به کاربران هشدارهایی میفرستاد. در سال 2018، کمپانی مالک اندروید، برنامههایی که فعالیتهای خرابکارانه داشتند را به صورت خودکار مسدود میکرد.
به علاوه، ویژگی Find My Device نیز سال گذشته بهبود یافت و گوگل امکانی فراهم کرد تا کاربران بتوانند گوشیهای خود را در داخل ساختمانهای بزرگ نیز پیدا کنند. همچنین امکانی به وجود آمد تا آنها پروفایلی بسازند و وقتی گوشی خود را از راه دور قفل کردند، آن را از نظر امنیتی بروزرسانی نمایند.
همچنین، گوگل با همکاری ارائهدهندگان خدمات ارتباطی، تولیدکنندگان قطعات و برنامهنویسان برای 84 درصد گوشیها بستههای امنیتی ماهانه منتشر میکرد. در ماه دسامبر، 95 درصد گوشیهای پیکسل 3 و پیکسل 3 ایکس ال دارای بستههای امنیتی بودند که نهایتاً 90 روز قدمت داشتند.
اندروید سال گذشته 10 ساله شد و در زمینه حریم شخصی و امنیت کاربران نیز به موفقیتهایی دست یافت ولی تا زمانی که بدافزارها و اپلیکیشنهای تبلیغاتی و سرقت کننده اطلاعات شخصی وجود دارند، گوگل باید محیط پلتفرم خود را امنتر از سالهای قبل کند.
منبع: phonearena.com