حتماً شما هم در شبکههای اجتماعی تصاویری از دوستانتان دیدهاید که آنها را در سنین پیری نشان میدهند. در واقع این چالش توسط تیم توسعهدهنده نرمافزاری به نام FaceApp آغاز شده تا نشان دهد روشهای بازاریابی نوین میتوانند به پیشرفت یک اپلیکیشن کمک کنند. اما آیا واقعاً FaceApp نرمافزار مطمئنی است؟ با سافت گذر همراه باشید تا به این سؤال پاسخ دهیم.
FaceApp چیست؟
این اپلیکیشن که در اوایل سال 2017 ساخته شد، به کاربران این امکان را میدهد تا از خودشان تصویری آپلود کنند تا الگوریتمهای هوش مصنوعی موجود در FaceApp، آنها را جوانتر یا پیرتر نمایند و یا جنسیتشان را تغییر دهند و فیلترهای دیگری روی چهرهشان بگذارند و در نهایت در شبکههای اجتماعی اشتراکگذاری شوند.
چند ماه پس از عرضه، انتقادات علیه این برنامه به اوج خود رسید زیرا ادعا میشد که FaceApp اصول اخلاقی را زیر پا میگذارد و باعث تشدید تبعیض نژادی میشود.
حالا و در سال 2019، با آغاز چالش #AgeChallenge، افراد دوباره سراغ این برنامه رفتهاند تا خودشان را در 30 یا 40 سال بعد تصور کنند و عکسشان را هم برای دیگران بفرستند.
واقعیت آن است کاری که FaceApp انجام میدهد، اگرچه خارقالعاده است ولی اقدامات پشت پرده آن اصلاً ارزشش را ندارد تا چنین نرمافزاری را در گوشی یا تبلت خود نصب کنیم. دلایلی برای این ادعا وجود دارد که از آن جمله میتوانیم به مورد زیر اشاره نماییم:
دلایل امنیتی
بیش از 100 میلیون کاربر اندرویدی در مدت 2 سال و نیم عرضه، FaceApp را دانلود و نصب کردهاند. ضمن اینکه این برنامه هماکنون رتبه 1 نرمافزارهای رایگان و رتبه 2 نرمافزارهای ناخوشایند را در اپاستور اپل در اختیار دارد و این یعنی iOSها از آن استقبال زیادی داشتهاند.
FaceApp به ظاهر نرمافزاری معمولی است اما وقتی شرایط استفاده و مجوزهای دسترسی برای نصب در گوشی را میخوانید، متوجه اتفاقات پشت پرده میشوید. شرکت توسعهدهنده این اپلیکیشن از روسیه است و Wireless Lab نام دارد. در قسمت شرایط استفاده، بخشی وجود دارد که به نرمافزار نامبرده اجازه میدهید به صورت رایگان و قابل انتقال و قابل ترجمه، نام کاربری، پسورد و روابط شما را نزد خود نگه دارد و برای ساخت برنامههای بعدی به کار ببرد.
در واقع با آپلود هر عکس در این نرمافزار، به شرکت روسی اجازه میدهید هر کاری که میخواهد با آن انجام دهد. حتی ممکن است چهره شما برای تبلیغات منفی نیز به کار رود. بدترین قسمت این اتفاق آن است که نمیتوانید در مقابل این اقدام اعتراض کنید زیرا قبلاً مجوزها را دادهاید بنابراین قادر نخواهید بود عکس را حذف نمایید. کارشناسان در مورد استفاده از این نرمافزار هشدار میدهند و میگویند:«« توسعهدهندگان FaceApp و ارائهدهندگان خدمات آن میتوانند اطلاعات جمعآوری شده از شما را به کشورهایی ارسال کنند که قوانین حفاظت از حریم شخصی در آنها با محل زندگی شما کاملاً متفاوت است»».
به علاوه، در شرایط استفاده این نرمافزار، صراحتاً اعلام میشود که توسعهدهندگان میتوانند به تاریخچه جستجوی شما دسترسی داشته باشند و موقعیت مکانی شما را ذخیره کنند. در متن شرایط استفاده اینگونه نوشته شده است:«« ما از ابزارهای بررسیکننده شخص ثالث استفاده میکنیم تا ترافیک دریافتی کاربران را محاسبه نماییم. اطلاعاتی که شما میفرستید مانند موقعیت مکانی، افزونهها و صفحات اینترنتی بازدید شده، به ما کمک میکند تا سرویس خود را بهبود بخشیم. ما دادههای شخصی شما را با دادههای شخصی سایر افراد ترکیب میکنیم تا نتوانیم تشخیص دهیم که این اطلاعات دقیقاً به چه کسی مربوط است. به علاوه، امکان انتقال این دادهها به دیگران وجود ندارد ولی میتوانیم آنها را به کمپانیهایی ارائه دهیم که FaceApp جزوی از آنهاست»».
گری دیویس، مدیر امنیتی شرکت McAfee در مورد مباحث امنیتی FaceApp میگوید:«« اگرچه این نرمافزار به ظاهر ساده است ولی از آن جایی که نمیدانیم در پشت پرده چه اتفاقاتی میافتد، ناخودآگاه نگرانیهایمان افزایش مییابد. به علاوه، حالا که کاربران تصاویر خود را آپلود میکنند و اجازه میدهند FaceApp به طور کامل از آن استفاده نماید، ممکن است اقداماتی صورت دهد که باب میل کاربران نیست. علیرغم اینکه هنوز شواهدی دال بر سو استفاده از تصاویر افراد وجود ندارد ولی بد نیست کاربران خودشان جانب احتیاط را رعایت کنند و دادههای شخصیشان را در اختیار FaceApp قرار ندهند»».
ضمن اینکه چارلز شومر، یکی از نمایندگان کنگره آمریکا از پلیس فدرال درخواست کرده FaceApp را مورد بازبینی قرار دهد.
در پایان اشاره کنیم که امیدواریم هیچ سو استفادهای از اطلاعات شخصی کاربران نشود ولی بد نیست خودمان در مورد ترندهایی که فراگیر میشوند، کمی حساس باشیم و در مورد آنها تحقیقات لازم را انجام دهیم.
منبع: phonearena.com