دستورالعمل مالیات اینفلوئنسرها ابلاغ شد. بر اساس بند ذ تبصره ۶ قانون بودجه سال ۱۴۰۰ کل کشور، درآمدهای کاربران دارای بیش از پانصد هزار فالوور از محل تبلیغات، مشمول مالیات بر درآمد خواهد شد. فهرست این افراد پس از شناسایی توسط سازمان امور مالیاتی، در تارنمایی برای عموم قابل مشاهده خواهد بود و حتی اگر خدمات یا کالایی به ازای تبلیغات بگیرند بازهم باید مالیات بپردازند.
سال گذشته بود که نمایندگان مجلس شورای اسلامی تصویب کردند که درآمد کاربران فضای مجازی دارای بیش از ۵۰۰ هزار دنبال کننده از محل تبلیغات مشمول مالیات بر درآمد خواهد بود. در همان زمان نیز اعلام شد که سازمان امور مالیاتی مکلف است ظرف دو ماه پس از لازمالاجرا شدن این بند دستورالعمل اجرایی مربوط به اخذ مالیات از درآمدهای کاربران حرفه ای رسانه های کاربر محور از محل تبلیغات را تهیه و به تائید وزیر اقتصاد و امور دارایی برساند. این اتفاق حالا با چندماه تاخیر رخ داده و دستورالعمل مالیات اینفلوئنسرها ابلاغ شده است.
در آن زمان اعلام شده بود که اینفلوئنسرها تبلیغاتی با هزینههای غیرمتعارف دریافت میکنند و تاکید شده بود هدف این طرح کانالها و یا صفحاتی هستند که بستری برای گرفتن تبلیغات ایجاد کرده و درآمد زیادی هم دارند.
دستورالعملی که اعلام شده دستورالعمل اجرایی بند (ذ) تبصره (۶) قانون بودجه سال ۱۴۰۰ کل کشور است و در ارتباط با درآمد کاربران دارای بیش از پانصد هزار دنبال کننده در رسانههای کاربر محور است. در این دستورالعمل انواع رسانه تعریف شده است و رسانهها به چند گروه رسانه برخط، رسانه کاربر محور تقسیم بندی شدهاند. رسانه برخط از نظر این دستورالعمل نوعی رسانه دیجیتال است که از طریق یک بستر مانند اینترنت امکان قرار دادن محتوا را فراهم میکند و رسانه کاربر محور نیز به رسانههای برخطی گفته شده که امکان تعامل و تشکیل گروهها در آن وجود دارد.
محتوای تبلیغاتی در فضای مجازی نیز به این صورت تعریف شده است: «هر گونه اعلان و اطلاع رسانی برای معرفی محصولات، اشخاص، پدیده های اجتماعی و یا ترغیب به خرید کالا و یا خدمت که در فضای مجازی اعم از رسانه های برخط، کانال ها و صفحات به صورت مستقیم یا غیرمستقیم در قالب محتوای سمعی یا بصری ارایه میشود.» سازمان مالیاتی افراد دارای بیشتر از ۵۰۰ هزار دنبال کننده را مجاب کرده که در سامانه خوداظهاری نظام مالیاتی ثبت نام کنند
در این دستورالعمل همچنین به ادمینها و گردانندگان صفحات اصطلاح «پیام گستر تبلیغاتی» اطلاق شده و تاکید شده این افراد بابت فعالیت شغلی مزبور مکلف به ثبت نام و انجام تکالیف وفق قوانین و مقررات مالیاتی هستند و مکلف به ارسال اطلاعات مربوط به صاحبان آگهی و کاربران رسانه های کاربرمحور حسب مورد هستند. در ماده ۴ این دستورالعمل تاکید شده که با همکاری وزارت ارتباطات خود سازمان امور مالیاتی نیز باید به فهرست مشمولین این طرح دست پیدا کند و آنها را شناسایی کند و فهرست این افراد را در منظر عموم بگذارد:
«سازمان امور مالیاتی موظف است در اجرای ماده ۹۷ قانون بر اساس خوداظهاری، اطلاعات واصله ، تحقیقات میدانی و عندالاقتضاء بررسی تراکنش های بانکی، نسبت به تشخیص، مطالبه و وصول مالیات اشخاص موضوع این دستورالعمل با رعایت قوانین و مقررات موضوعه و حسب مورد اعمال معافیت و نرخ صفر مالیاتی، اقدام نماید. هزینه های مربوط به تولید محتوا و گزارش آگهی به عنوان هزینه های قابل قبول مالیاتی محسوب خواهد شد.»
صندوق پژوهش و فناوری
سازمان امور مالیاتی حتی تاکید کرده اگر مبلغی برای تبلیغات رد و بدل نشود کالا یا دریافت خدمات به ازای آن گرفته شود، ارزش منصفانه ما به ازای دریافتی درآمد محسوب خواهد شد و بازهم این موضوع مشمول مالیات خواهد بود.
مشخص نیست که این دستورالعمل برای اپلیکیشنها و یا وبسایتهای فیلتر شده مانند تلگرام هم اجرایی خواهد شد یا خیر اما حتی اینفلوئنسرهای اینستاگرامی نیز این روزها با موضوع طرح صیانت مجلس روبرو هستند که سایه مسدودسازی را روی سر این شبکه اجتماعی بینالمللی انداخته است. همچنین برخی کارشناسان بر این باورند موضوع مالیات احتمالا باعث گران شدن هزینههای تبلیغاتی اینفلوئنسرها خواهد شد و باید دید که بازار دیجیتال مارکتینگ ایران که در حال حاضر به اینستاگرام و این افراد به شدت وابسته است چه تاثیرات دیگری از اجرایی شدن این دستورالعمل خواهد دید.