در هر یک از ساختمان ها، برای بهبود کیفیت و دمای هوا، از انواع سیستم های تهویه مطبوع استفاده می کنند. اما همان طور که می دانید، انواع مختلفی از سیستم های تهیه مطبوع وجود دارند که در میان آن ها، داکت اسپلیت ها و اسپلیت ها از جمله سیستم های تهویه مطبوع نام آشنا محسوب می شوند. به گمان برخی ها این دو نوع از سیستم های تهویه، کارایی مطلوب و مزیت هایی دارند که ما قصد داریم در این مطلب به بررسی این موارد بپردازیم.
اسپلیت یا داکت اسپلیت؟
معضل تهویه مطبوع در ساختمان های اداری و مسکونی، مراکز تجاری و ... چیزی نیست که بتوان از آن چشم پوشی کرد. این که کدام سیستم تهویه مطبوع می تواند بهترین کارایی را داشته باشد، دغدغه ای کتمان نشدنی! به همین دلیل است که نکات تاسیساتی مهم هنگام خرید مسکن و یا یک واحد تجاری، از اهمیت بالایی برخوردار است.
یکی از متداول ترین سیستم های تهویه مطبوع که در فضاهای مختلفی کاربرد دارد، اسپلیت است. اما در کنار این سیستم، داکت اسپلیت ها نیز طرفداران زیادی دارند و امروزه بسیاری از افراد از این سیستم ها استفاده می کنند. اما برای آنکه بهترین انتخاب را داشته باشید، بهتر است هر یک از این سیستم ها را بشناسید:
اسپلیت چیست و چگونه کار می کند؟
اسپلیت ها (کولرگازی های اسپلیت) نوعی محبوب از سیستم های تهویه مطبوع محسوب می شوند که عملکرد آن ها بر اساس سیکل تبرید تراکمی است. این سیستم ها از دو بخش (یونیت داخلی و خارجی) تشکیل شده که به کمک لوله مسی به یکدیگر متصل می شوند. مایع مبرد که نقش مهمی را در این سیستم بازی می کند، در بخش بیرون کولر، خنک شده و از طریق لوله ها به شیر انبساطی می رسد. سپس از این قسمت به شکل گاز درآمده و هوای گرم محیط را به داخل یونیت می کشاند. این هوای گرم از میان کویل ها عبور کرده و خنک می شود و در نهایت هوای مطلوبی در فضا ایجاد می شود.
قیمت اسپلیت یکی از مهم ترین مواردی است که افراد آن را به داکت اسپلیت ها ترجیح می دهند. در واقع بسیاری از افراد برای تامین گرمایش و سرمایش چند اتاق، به خرید اسپلیت روی می آورند تا نصب داکت اسپلیت ها!
داکت اسپلیت چیست؟
داکت اسپلیت ها یکی از بهترین سیستم های تهویه مطبوع هستند که همانند اسپلیت از دو قسمت تشکیل شده که بخشی از سیستم (کندانسور) در خارج از فضا، معمولا بر روی یک دیوار خارجی قرار می گیرد. از سوی دیگر یونیت داخلی آن (هواساز) نیز روی دیوار داخلی نصب شده که به وسیله لوله مسی، به کندانسور متصل می شود.
کاربرد داکت اسپلیت ها
لازم به ذکراست که از داکت اسپلیت ها به منظور تامین سرمایش و گرمایش برای ساختمان های مختلف مانند آپارتمان ها، ساختمان های اداری و ... استفاده می شود. اما از آن جایی که این نوع سیستم تهویه مطبوع، مصرف برق بیشتری نسبت به اسپلیت ها دارد، لذا بررسی های کارشناسی شده، برای محاسبات بار می بایست توسط کارشناسان این حوزه به طور دقیق صورت گیرد. اما در کل بهتر است بدانید که از داکت اسپلیت ها در واحد هایی که به چند اسپلیت نیاز است، استفاده می شود.
یکی از مزیت های داکت اسپلیت ها این است که شما می توانید به کمک آن ها، ضمن تامین گرمایش و سرمایش برای هر واحد مجزا، هزینه های نگهداری و بهره برداری را نیز کاهش دهید. چرا که شما به جای خرید چند اسپلیت، در واقع هزینه یک سیستم را پرداخت خواهید نمود.
چگونه داکت اسپلیت مناسب را خریداری کنیم؟
برای آنکه انتخاب و خرید داکت اسپلیت را بهترین شکل ممکن صورت دهید، بهتر است به این نکات مهم توجه نمایید:
- پلن و طراحی ساختمان به چه صورت است؟ ساختمان چند طبقه است؟ ارتفاع اتاق ها چقدر است؟ جهت اتاق ها چگونه اند؟ (شمالی یا جنوبی)
- اندازه، موقعیت و جهت گیری پنجره ها و درها چگونه اند؟
- نوع مصالح ساخت و ساز کدام است؟ (به عنوان مثال، تخته یا آجر پر).
- میزان عایق در سقف، کف و دیوارها چقدر است؟
- تعداد کسانی که در فضا (اتاق، خانه، محل کار و ...) زندگی می کنند، چقدر است؟
- کاربرد اصلی هر اتاق چیست؟ (آشپزخانه، اتاق خواب، محل کارو ...)
- فضای سقف کاذب: گاهی ممکن است میزان مناسبی از سقف کاذب برای نصب داکت اسپلیت وجود نداشته باشد، لذا کارشناسان ممکن است شیوه های نصب دیگری را به شما پیشنهاد دهند.
- محدودیت های فضای بیرونی: درست مانند اسپلیت، واحد (یونیت) کمپرسور در فضای باز باید در جایی نصب شود که سر و صدای آن مشکلی ایجاد نکند (برای شما یا همسایگان!).
- سیستم های بزرگ ممکن است به منبع تغذیه سه فاز احتیاج داشته باشند که در صورت عدم وجود، بر هزینه نصب افزوده خواهد شد.
سخن پایانی
درست است که قیمت اسپلیت نسبت به داکت اسپلیت ها ارزان تر است، اما داکت اسپلیت ها به دلیل قابلیت نصب افقی در فضاهای بسیار محدود، هزینه های نگهداری اندک، حذف لوله کشی های گسترده، حذف کانال کشی های عمودی، انتقال دادن گرما و سرما به طور یکسان در تمامی اتاق ها ضمن حفظ استقلال هر یک، از جمله مزیت های این سیستم های تهویه مطبوع محسوب می شوند. البته توجه داشته باشید که استفاده از این سیستم ها زمانی کاربرد خواهند داشت که شما بخواهید تهویه مطبوع را در اتاق های زیادی اعمال نمایید، در غیر این صورت خرید یک یا دو اسپلیت برای فضاهای محدود، به عنوان مثال ایجاد تهویه مطبوع در یک یا دو اتاق کافی است.