یکی از معروفترین نرم افزارهای طراحی با کمک کامپیوتر، نرم افزار سالیدورکس solidworks است که بیشتر در رشتههای مهندسی مکانیک، مهندسی معکوس، شبیهسازی و برای طراحی صنعتی مدلهای سه بعدی به کار برده میشود. قابلیتهای سالیدورک و رابط کاربری آن به گونهای است تا برای مهندسین و طراحان شرایط لازم برای طراحی دقیق قطعات صنعتی را فراهم کند.
معرفی نرم افزار سالیدورک
نرم افزار سالیدورکز solidworks یک نرم افزار طراحی و مهندسی به کمک کامپیوتر است که برای طراحی قطعات مکانیکی و تحلیل سهبعدی مدلها مورداستفاده قرار میگیرد. بیشتر طراحان به دلیل ویژگیهای مثبت این نرم افزار مانند صرفهجویی در زمان یا هزینهها، سالیدورک را نسبت به دیگر نرم افزارهای طراحی ترجیح میدهند. حتی آنها میتوانند با تحلیل و بررسی مدلهای طراحی شده، ایرادات آنها را تشخیص داده و اصلاحات مربوطه برای بهینهسازی را انجام دهند. قابلیتهای solidworks به شما اجازه طراحی مدلهای ساده تا بسیار پیشرفته را خواهد داد. این قابلیتها باعث شده تا این نرم افزار در صنایع مختلف به خصوص در صنعت خودروسازی و تجهیزات پزشکی به طور گسترده مورداستفاده قرار گیرد.
طراح و توسعهدهنده سالیدورک
سالیدورکس را شرکت داسو سیستمز (Dassault Systemes) یا 3ds طراحی کرده که یک شرکت فرانسوی است. احتمالاً نام این شرکت را به عنوان توسعهدهنده نرم افزار محبوب کتیا شنیده باشید. ساخت و طراحی این نرم افزار به سال 1995 میلادی برمیگردد که تعدادی از مهندسان با مدیریت شخصی به نام جان هیرشتیک تولید آن را انجام دادند. بعد از آن شرکت داسو سیستمز در سال 1997 میلادی، سالیدورک را خریداری کرد که این روزها به عنوان قویترین ابزارهای طراحی در میان طراحان محبوبیت دارد.
نرم افزار سالیدورک چه قابلیتهایی دارد؟
نرمافزار سالیدورک در سه نسخه استاندارد، حرفهای و ویژه وجود دارد که هر کدام از آنها قابلیتهای متفاوتی را ارائه میدهند. در ادامه قابلیتهای مربوط به هر کدام از این نسخهها را معرفی میکنیم.
قابلیتهای نسخه استاندارد عبارتاند از:
- قابلیت تحلیل و بررسی تداخل بین قطعات
- انجام مدلسازی برای قطعات و اسمبلی
- ترسیم دوبعدی
- تصویرسازی
- ساخت انیمیشن
- امکان واردکردن فایل CAD به صورت پیشرفته
- اتوماسیون طراحی و امکان استفاده دوباره از المانها
- دارای ابزارهای بهرهوری
- قابلیت به اشتراک گذاشتن دادههای CAD و همکاری گروهی
- قابلیت طراحیکردن برای تولید
- ابزارهای ابتدایی برای تحلیل تنش
- شبیهسازی دینامیک سیالات
- نسخه استاندارد Solidworks CAM
قابلیتهای نسخه حرفهای شامل موارد زیر میشوند:
- برخورداری از کتابخانههای CAD
- امکان ساخت تصاویر باکیفیت با کمک دادههای سهبعدی و دادههای دیگر
- مدیریت فایل
- دارای پردازش دستهای خودکار و قابلیت زمانبندی فعالیتها
- مهندسی معکوس با کمک ScanTo3D
- امکان رندرینگ پیشرفته با PhotoView 360
- نمایش و پرینت مستندات با کمک نسخه حرفهای eDrawings
- بهینهسازی و تخمین هزینهها برای مدلسازی تجهیزات مهندسی برق با کمک CircuitWorks
- تحلیل انباشت تلرانس با TolAnalyst به صورت خودکار
قابلیتهای نسخه ویژه عبارتاند از:
- قابلیت مسیریابی برای لولهها و تیوبها
- تحلیل حرکت، قطعات و اسمبلی سازهای
- مسیریابی مقاطع مستطیلی و غیره
- امکان تخمینزدن هزینه در سطح قطعات تشکیلدهنده اسمبلی
- مسیریابی سیمکشی الکتریکی
- مهار سیمکشی
- قابلیت ارزیابی چرخه عمر به منظور بررسی اثرات زیستمحیطی و طراحی بر مبنای توسعه پایدار
- تخت کنندگی پیشرفته سطح
معرفی ماژولهای سالیدورک
همانطور که گفته شد ابزارهای موجود در سالیدورک برای طراحی مدلهای سهبعدی قرار داده شدهاند. شما برای استفاده از قابلیتهای تخصصی این نرم افزار میتوانید ماژولهای دیگری را اضافه کنید. برای آشنایی با ماژولهای اصلی و جانبی این نرم افزار، ادامه این بخش از آموزش سالیدروکز را از دست ندهید.
ماژولهای اصلی سالیدورکس شامل موارد زیر هستند:
- محیط Part که ابزارهای لازم برای طراحی مجزای قطعات را شامل میشود.
- ماژول Assembly که شامل ابزارهای سرهم کردن برای قطعات طراحیشده است.
- Drawing که ابزارهای نقشهکشی دوبعدی را تشکیل میدهد.
از جمله ماژولهای تخصصی سالیدورک میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- Surface که ابزارهای مهندسی سطح و طراحی سطوح را شامل میشود.
- Solidworks weldment یا Solidworks structural که ابزارهای مربوط به سازههای مهندسی مانند اسکلت ساختمان را در بردارد و امکان طراحی پروفیلهای استاندارد را برای کاربران خود فراهم میکند.
- Sheetmetal که ابزارهای لازم برای طراحی قطعات با ورقهای فلزی را شامل میشود.
- Mold Design شامل ابزارهای طراحی قالبهای صنعتی میشود.
- Solidworks PDM برای مدیریت اطلاعات محصول مورداستفاده قرار میگیرد.
- ماژول سالیدورک الکتریکال به شما قابلیت طراحی دقیق و سریع شماتیک مربوط به مدارهای الکتریکی را میدهد.
- ماژول سالیدورک سیمولیشن برای تحلیلهای المان حدی به کار میرود.
- ماژول Solidworks routing piping که امکان پیادهکردن مدلسازی پایپینگ صنعتی را میدهد.
کاربردهای نرم افزار سالیدورک
رسم نقشههای دوبعدی با کمک نرم افزار سالیدورک به راحتی ممکن است و دیگر نیازی به انجام محاسبات مربوط به نقشهکشی صنعتی نیست. با کمک ابزارهای این نرم افزار میتوان به راحتی مدلسازیهای لازم برای عملیات ورقکاری، جوشکاری، قالبسازی، ریختهگری، تزریق پلاستیک، طراحی شاسی، تحلیل تنش و مدلهای مربوط به انتقال حرارت و حرکت سیالات را انجام داد. علاوه بر این در دوره سالیدورک برای انجام پروژههای بسیاری از رشتههای درسی مورداستفاده قرار میگیرد که از مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- مهندسی مکانیک گرایش ساخت و تولید
- طراحی و تولید قطعات خودرو
- مهندسی مکانیک گرایش جامدات
- مهندسی صنایع
- نقشهکشی صنعتی
- مهندسی پزشکی گرایش بیومکانیک
- طراحی سهبعدی مکانیکی
تفاوتهای سالیدورک و کتیا
شاید تا این جای مقاله آموزش سالیدورکس از خود پرسیده باشید که چه تفاوتی بین سالیدورک با نرم افزار معروف کتیا وجود دارد؟ نرم افزار کتیا برای طراحی قطعات مکانیکی بیشتر مورداستفاده قرار میگیرد. بیشترین کاربرد این نرم افزار به صنایع خودروسازی و هوافضا مربوط میشود. بیشترین تفاوتهای سالیدورک و کتیا به حوزه کاربردی آنها برمیگردد. البته این دو نرم افزار در موارد دیگر مانند رابط کاربری، اسمبلی، مهندسی سطح، قیمت، شبیهسازی و دیگر پارامترها با یکدیگر تفاوت دارند. برای مثال از لحاظ دشواری یادگیری، کتیا به خاطر تخصصیتر بودن خود، یادگیری دشوارتری دارد و شما برای حرفهای شدن در آن نیاز دارید تا در دورههای یادگیری کامل و تخصصی کتیا شرکت کنید، اما در مبحث اسمبلی، سالیدورک به دلیل جذابیت و سادهبودن، طرفداران بیشتری دارد. همچنین درصورتیکه شبیهسازیهای قدرتمند مدنظر شما باشد باید طراحی با کمک کتیا را در اولویت قرار دهید. اگر رابط کاربری برایتان اهمیت بیشتری داشته باشد، قطعاً سالیدورک میتواند گزینه بهتری نسبت به کتیا باشد.
برای یادگیری سالیدورک چگونه میتوان اقدام کرد؟
در صورت داشتن علاقه به یادگیری نرم افزارهای طراحی مانند سالیدورک به سراغ منابع یادگیری لازم بروید. البته بهترین شیوه آموزش سالیدورکس شرکت در دورههای یادگیری زیر نظر مؤسسات معتبر و اساتید باتجربه است، اما شما میتوانید به شکل خودآموز نیز برای یادگیری این نرم افزار اقدام کنید. منابع موجود در این مورد به دو شکل متنی و ویدئویی هستند. فیلمهای آموزشی که در این باره تهیه شدهاند بسیار کمککننده خواهند بود و در کنار آنها میتوانید از کتابها و مقالههای نوشتهشده استفاده کنید.
جمعبندی
ما در این مقاله سعی کردیم تا نمایی کلی از نرم افزار سالیدورک را به شما معرفی کنیم و توضیح دهیم که از این نرم افزار کاربردی در چه مواردی بیشتر استفاده میکنند. مزایایی که سالیدورک در اختیار شما قرار میدهد باعث میشود تا یک طراحی باکیفیت و دقیق داشته باشید و درعینحال در وقت و هزینههای خود صرفهجویی کنید.