گوگل اولین نسخه بتا از اندروید ۱۶ را منتشر کرده است که بیش از دو ماه پس از انتشار رسمی اندروید ۱۵ منتشر میشود. همانطور که پیشبینی میشد، این نسخه بتا به دستگاههای پیکسل که در برنامه بتای اندروید ثبت نام کردهاند، عرضه میشود. این نسخه ویژگیها و بهبودهای جدیدی را معرفی میکند که ممکن است در نسخه نهایی اندروید ۱۶ که اواخر امسال منتشر خواهد شد، گنجانده شود.
یکی از تغییرات قابل توجه حذف قابلیت محدود کردن جهتگیری صفحه نمایش و تغییر اندازه بر روی نمایشگرهای بزرگتر برای اپلیکیشنها (به جز بازیها) است. گوگل توضیح میدهد:
«در صفحه نمایشهایی با عرض بیشتر از ۶۰۰dp، اپلیکیشنهایی که هدفشان API سطح ۳۶ است، پنجرههای اپلیکیشن قابل تغییر اندازه خواهند داشت؛ شما باید اپلیکیشنهای خود را بررسی کنید تا اطمینان حاصل کنید که رابطهای کاربری موجود شما بطور یکپارچه مقیاس پذیر هستند و در هر دو نسبت ابعادی پرتره و افقی به خوبی کار میکنند. ما فریم ورکها، ابزارها و کتابخانههایی را برای کمک فراهم کردهایم.»
این قابلیت سازگاری برای اپلیکیشنهایی که هدفشان API سطح ۳۶ (اندروید ۱۶) است، اعمال میشود، هرچند توسعه دهندگان میتوانند فعلاً از آن چشم پوشی کنند. در نسخه بعدی، API سطح ۳۷، این ویژگی الزامی خواهد شد.
یکی از ویژگیهای جدید دیگر برای توسعه دهندگان، معرفی الگوی اعلان جدید به نام ProgressStyle است که بهبود در هماهنگی اعلانهای بروزرسانی زنده را فراهم میکند. این الگو شامل پشتیبانی از آیکونهای پیگیری پیشرفت (شروع، پایان و وضعیت فعلی)، بخشها، milestones و سایر ویژگیها است.
پشتیبانی از بازگشت پیشبینی شده گسترش یافته است و به ناوبری سه دکمهای برای اپلیکیشنهایی که از آن پشتیبانی میکنند، اضافه شده است. با فشردن طولانی دکمه برگشت، اکنون انیمیشنی پیش نمایش از صفحه قبلی نمایش داده میشود. این ویژگی در تمام بخشهای سیستم که از بازگشت پیشبینی شده پشتیبانی میکنند، اعمال میشود.
اندروید ۱۶ همچنین از کدک Advanced Professional Video (APV) پشتیبانی میکند. این کدک که توسط سامسونگ توسعه یافته است، از نرخ بیت بالا، کیفیت بدون افت و ویژگیهای پیشرفته دیگر پشتیبانی میکند. علاوه بر این، API EXTENSION_NIGHT_MODE_INDICATOR اضافه شده است تا به توسعه دهندگان کمک کند اپلیکیشنهایی با ویژگیهای دوربین ایجاد کنند که میتوانند حالت شب را فعال یا غیرفعال کنند.
بروزرسانیهای کلیدی دیگر شامل موارد زیر است:
پشتیبانی از متن عمودی: این نسخه زمینه سازی برای رندر متن عمودی را فراهم میکند که برای زبانهایی مانند ژاپنی ضروری است. توسعه دهندگان میتوانند از VERTICAL_TEXT_FLAG جدید در کلاس Paint استفاده کنند، هرچند APIهای سطح بالاتری مانند TextView و Text در Jetpack Compose هنوز از آن پشتیبانی نمیکنند.
بروزرسانیهای دسترسی:
- توضیحات تکمیلی: اکنون توسعه دهندگان میتوانند توضیحات اضافی به ViewGroupها اضافه کنند بدون اینکه بر روی برچسبهای ویوهای فرزند تأثیر بگذارد که این برای اجزایی مانند منوهای کشویی مفید است.
- فیلدهای فرم الزامی: متد جدید setFieldRequired به شناسایی فیلدهای الزامی فرم کمک میکند و ناوبری را سادهتر میکند.
API RangingManager: این API فاصله و زاویه بین دستگاهها را با استفاده از BLE، Ultra-Wideband یا WiFi تعیین میکند. این ویژگی برای اپلیکیشنهایی که به موقعیتیابی دقیق دستگاهها نیاز دارند مفید است.
تغییرات ART: اندروید ران تایم (ART) بهبودهای عملکردی را دریافت میکند، هرچند اپلیکیشنهایی که به ساختارهای داخلی وابسته هستند ممکن است خراب شوند. توسعه دهندگان باید از استفاده از رابطهای غیر SDK اجتناب کنند تا سازگاری حفظ شود.
برنامه ریزی وظایف با نرخ ثابت: برای اپلیکیشنهایی که هدفشان اندروید ۱۶ است، وظایف از دست رفته برنامه ریزی شده اکنون تنها زمانی که اپلیکیشن به یک حالت معتبر چرخه زندگی باز میگردد اجرا خواهند شد. این تغییر برای بهبود عملکرد است.
تغییرات پخش ارسالی مرتب: اولویت پخش ارسالی مرتب اکنون محدود به همان فرآیند اپلیکیشن است. اپلیکیشنهایی که پخشهای ارسالی را در میان فرآیندها هماهنگ میکنند، باید خود را تطبیق دهند.
جدول زمانبندی انتشار اندروید ۱۶:
- سه ماهه اول ۲۰۲۵: بروزرسانی فقط ویژگیها با تمرکز بر بهبودهای تدریجی و کیفیت.
- سه ماهه دوم ۲۰۲۵: انتشار اصلی، شامل تغییرات رفتاری، APIهای جدید و بروزرسانیهای ویژگیها. این تنها انتشار ۲۰۲۵ با تغییرات رفتاری تاثیرگذار بر اپلیکیشنها است.
- سه ماهه سوم ۲۰۲۵: بروزرسانی فقط ویژگیها برای بهبودهای بیشتر در کیفیت.
- سه ماهه چهارم ۲۰۲۵: انتشار جزئی SDK با APIهای جدید، ویژگیها، بهینه سازیها و رفع اشکالها، بدون تغییرات رفتاری تاثیرگذار بر اپلیکیشنها.
اندروید ۱۶ به تدریج شکل میگیرد. اگر علاقهمند به تست آن هستید، به یاد داشته باشید که هنوز در مرحله بتا است و ممکن است باگهایی داشته باشد. بهتر است از دستگاهی ثانویه برای تست استفاده کنید.