PassMark، یک نرمافزار معتبر و محبوب برای ارزیابی عملکرد، برخلاف UserBenchmark، اطلاعات جالبی درباره عملکرد رایانههای ویندوز در سال 2025 منتشر کرده است. این شرکت در حساب رسمی خود در شبکه اجتماعی X، دادههایی را به اشتراک گذاشته که نشاندهنده کاهش قابل توجهی در روند میانگین عملکرد CPU است.
زمانی که PassMark این نتیجه را به اشتراک گذاشت، از این عدد شگفتزده شد زیرا چنین چیزی قبلاً اتفاق نیفتاده بود و این موضوع باعث گمانهزنیهایی درباره دلایل آن شد. بهعنوان مثال، ممکن است انتقال از ویندوز 10 به 11 منجر به کاهش عملکرد شده باشد یا اینکه سیستمهای جدید شامل نرمافزارهای اضافی بیشتری (bloatware) باشند.
![کاهش شگفتانگیز عملکرد CPU در ویندوز 2025](https://www.softgozar.com/Image/ckeditor/news/202521482732.jpg)
این موضوع غیرمنتظره است. عملکرد میانگین CPU در سال 2025 در حال کاهش است. شاید این اولین بار در تاریخ باشد؟ چرا؟ ما نمیدانیم… شاید مردم سختافزارهای ارزانتری میخرند یا ماشینهای کمقدرت (الکتریکی)؟ شاید نرمافزارهای اضافی بیکیفیت؟ شاید ویندوز 11 در مقایسه با ویندوز 10؟
برای کسانی که میپرسند PassMark چگونه این اعداد را از امتیازهای پایه PerformanceTest که توسط کاربران اجراکننده بنچمارک بارگذاری میشود، به دست میآورد، این شرکت توضیح میدهد:
این نمودار که عملکرد سال به سال را نشان میدهد، از هزاران نتیجه بنچمارک PerformanceTest تشکیل شده و هر دو هفته یکبار بهروزرسانی میشود. این نمودار شامل دادههای PerformanceTest از نسخه V5 تا V11 است. PerformanceTest V8 (که در سال 2012 منتشر شد) اولین نسخهای بود که عملکرد تکهستهای را جمعآوری کرد.
این نمودار تعداد امتیازهای پایهای را که در این بازه زمانی به ما ارسال شده، شمارش میکند و بنابراین نمایانگر CPUهایی است که در این زمان آزمایش شدهاند.
با وجود تلاشهای مایکروسافت برای قانع کردن کاربران مبنی بر اینکه ویندوز 11 سریعتر از ویندوز 10 است، حتی با استناد به مطالعات هزینهدار و غیرمنطقی، Neowin هیچ بهبودی قابل توجهی بین ویندوز 11 و 10 پیدا نکرد، نه در ارتقاء درجا و نه در نصب تمیز. در واقع، ویندوز 10 غالباً بهتر عمل کرد.
ما همچنین اخیراً همین آزمایش را برای ویندوز 11 نسخه 24H2 در مقایسه با 23H2 تکرار کردیم تا ببینیم مایکروسافت چه پیشرفتی داشته است.
با بررسی جزئیات بیشتر، PassMark متوجه شد که اکثریت مردم از هشت هسته فراتر نمیروند و به این سطح از عملکرد راضی به نظر میرسند.
به نظر میرسد مردم به CPUهایی با تعداد هستههای بیشتر ارتقاء نمیدهند. درصد افرادی که بیشتر از 8 هسته دارند، امروز همانند سال 2020 است.
برای انصاف به کاربران، بیشتر بازیها هنوز نمیتوانند از بیش از 16 رشته پردازنده استفاده کنند و افزایش محبوبیت بازیهای با وضوح بالا نیز به این معنی است که CPU کمتر به عنوان یک گلوگاه عمل میکند.
در بخش غیر بازی، بسیاری از نرمافزارهای امروزی به شتابدهی سختافزاری که GPU میتواند ارائه دهد، وابسته هستند که این نیز به این معنی است که CPUهایی با تعداد هستههای بیشتر احتمالاً چندان منطقی نیستند.