مشاهده تصاویر بیشتر ...
«فلسفه تاریخ» به عنوان یکی از علوم اسلامی و یکی از رشتههای علوم انسانی در نزد متفکران و اندیشمندان مسلمان خصوصاً کسانی که در زمینه تاریخ دست داشته و دارند، علمی کاملاً جا افتاده و مهم میباشد. این علم توسط یکی از اندیشمندان مسلمان پایهگذاری شده است. متفکران مسلمان در دورههای اخیر در این زمینه کتابهای زیادی نوشتهاند. هرچند تدوین این علم توسط دانشمندان غربی صورت گرفته است.
فلسفه تاریخ در حقیقت آشنایی با قواعد حاکم بر جامعه انسانی و تاریخ است.
شهید مطهری (رحمةاللهعلیه) در تعریف فلسفه تاریخ مینویسد: «علم به قوانینِ شدن، و صیرورت و تحول جامعهها «فلسفه تاریخ» نام دارد».
آیتالله سبحانی مینویسد: «آشنایی با قوانین کلی حاکم بر تاریخ و جامعه «فلسفه تاریخ» است».
«به عبارت دیگر فلسفه تاریخ، علت و معلولها را در وقایع تاریخی کشف کرده و ارتباط و پیوند وقایع را جستجو مینماید. و سرانجام، هر نوع کاوش و جستجویی که دستاندرکار یافتن قوانین عمومی تکامل جامعههای انسانی هست فلسفه تاریخ نامیده میشود.»
بنابراین فلسفه تاریخ در حقیقت علم به تحولات جوامع و قوانین حاکم بر مسیر تحولات و تکاملها است. شهید مطهری مینویسد: «فلسفه تاریخ در اسلام، فلسفه مجاهدت و فلسفه مبارزه میان حقیقت و بطلان است».
پایهگذاری این علم توسط یکی از علمای اسلامی در قرن هشتم بوده است. «کسی که این علم را پایهگذاری نمود دانشمند معروف اسلامی عبدالرحمن بن خلدون (متوفای ۸۰۸ ه.) است. پس از وی این علم از طرف دانشمندان مغربزمین پیگیری شده و به صورت علم خاص مدون گردیده است».
فلسفه تاریخ
مشخصات کتاب:
سرشناسه:سلیمانی، جواد
عنوان و نام پدیدآور:فلسفه تاریخ [کتاب]/ جواد سلیمانی؛ [برای] پژوهشگاه بین المللی المصطفی (ص).
مشخصات نشر:قم : مرکز بین المللی ترجمه و نشر المصطفی(ص)، ۱۴۳۴ق.= ۱۳۹۲.
مشخصات ظاهری:۲۷۹ ص.
موضوع:تاریخ -- فلسفه
شناسه افزوده:پژوهشگاه بین المللی المصطفی(ص)
رده بندی کنگره:D۱۶/۸/س۸ف۸ ۱۳۹۲
رده بندی دیویی:۹۰۱
شماره کتابشناسی ملی: ۳۱۱۷۱۱۶
ص :1
عناوین اصلی کتاب شامل:
اشاره؛ سخن ناشر؛ مقدمه پژوهشگاه بین المللی المصطفی(صلی الله علیه و آله)؛ فهرست؛ مقدمه مؤلف؛ بخش نخست:مباحث مقدماتی؛ بخش دوم:فلسفه علم تاریخ؛ بخش سوم:فلسفه نظری تاریخ؛ کتاب نامه