نويسنده: جواد زارعي
همين ابتداي هفته بود که تاکيد کردم گام هاي سه گانه نيازسنجي، امکان سنجي و ابتياع را سرلوحه خود در عمليات خريد قرار دهيد و خيال تان تخت تخت باشد که متضرر نخواهيد شد. اين هفته را به بررسي دسته هاي مختلف چاپگر و اسکنر اختصاص داده و از آنجا که دستگاه هاي سه کاره و چهارکاره جز چاپگر و اسکنر نيستند، آنها را نيز در انتهاي هفته وارد گود خواهيم کرد. برخلاف دسته بندي لپ تاپ ها که براساس قيمت صورت گرفت، دسته بندي چاپگرها و اسکنرها را براساس نوع تکنولوژي انجام مي دهيم. ديگر اينکه بحث درباره دستگاه هاي چندکاره را از عمد در انتهاي هفته بحث خواهم کرد چراکه پيش از آن درباره چاپگرها و اسکنرها صحبت خواهم کرد.
دسته بندي اوليه چاپگرها
اگر تکنولوژي چاپ را مدنظر قرار دهيم، چهارگونه ليزري، جوهرافشان، سوزني و حرارتي در دستگاه هاي چاپگر استفاده مي شوند که گونه هاي ليزري و جوهرافشان بيش از ديگر گونه ها کاربرد پيدا کرده است. چاپگرهاي حرارتي کاربرد خاص دارند و براي مصارف خانگي و اداري مناسب نيستند. چاپگرهاي سوزني هم بيشتر براي تهيه اسناد اداري (حسابداري) مورد استفاده قرار مي گيرند. تفاوت اين چاپگرها در تعداد سوزن ها و نوع کاغذ است. چاپگرهاي سوزني معمولي از تعداد سوزن کمتري استفاده مي کنند و به طور معمول دقت چاپ پاييني دارند. خاندان Epson DFX از اين دسته هستند. چاپگرهاي سوزني درست ودرمون از سيستم 24 سوزنه بهره برده و کاراکترها و دياگرام ها را با دقتي بالاتر چاپ مي کنند. خاندان Epson LQ از اين دسته هستند. بازار داخلي چاپگرهاي سوزني در اختيار محصولات شرکت هاي Epson و Brother قرار دارد. تا مدت ها از-2170 Epson LQ به عنوان معروف ترين چاپگر سوزني نام برده مي شد که در سال هاي اخير جاي خود را به مدل LQ02180 داده است. ارزان ترين چاپگر سوزني درست ودرمون بازار داخلي Epson -LQ300 نام دارد که
24 سوزنه است و حوالي 185 هزار تومان قيمت دارد و اگر ريبون رنگي آن را پيدا کنيد، امکان چاپ متون و دياگرام هاي رنگي را نيز در اختيار خواهيد داشت. به طور معمول چاپگرهاي سوزني از ريبون هاي مشکي استفاده کرده و صرفه اقتصادي بالايي دارند و با صدايي که توليد مي کنند روي اعصاب افراد حاضر در محيط رژه مي روند. مدل هاي سوزني براي مصرف کنندگان خانگي و خرده شرکت ها چندان مناسب نيست و بهتر است آنها را به سازمان ها و شرکت هاي بزرگ واگذار کنيم.
چاپگرهاي ليزري
ليزري ها به دو قبيله رنگي و مشکي (تک رنگ) تقسيم مي شوند.
در آغاز فقط مشکي بود و بس اما پس از مدتي متخصصان امر موفق شدند کاغذ بي نوا را سه مرتبه در داخل چاپگر ليزري تک رنگ بچرخانند و هر بار يکي از رنگ هاي سه گانه را بر آن بپاشند. اينچنين شد که اعضاي قبيله چاپگرهاي رنگي زاده شدند. در واقع چاپگر ليزري رنگي ابتدايي را مي توان ترکيبي از سه چاپگر ليزري تک رنگ قلمداد کرد که در هر بار رنگ عوض مي کند و از يک غلتک مشترک استفاده مي کند. گونه فاخر ليزري هاي رنگي از سه غلتک مستقل بهره مي برند و در واقع انگاري سه چاپگر تک رنگ در بطن دستگاه جاسازي شده اند. ليزري هاي تک رنگ و رنگي هر يک در سه دسته اقتصادي، ميان قيمت و فاخر قرار مي گيرند. در اولين روز آتي اندرباب ليزري ها سخن خواهم گفت.
چاپگرهاي جوهرافشان
مدل هاي جوهرافشان همگي رنگي هستند اما کاربردهاي مختلف دارند. برخي براي انجام کارهاي معمولي، برخي در خدمت طراحان قرار دارند و برخي نيز به طور اختصاصي به چاپ عکس اشتغال دارند. جوهرافشان ها از دو تکنولوژي مختلف استفاده مي کنند که درباره اش صحبت خواهم کرد. در قياس با ليزري ها، قيمت مدل هاي جوهرافشان کمتر اما قيمت مواد مصرف آنها بالاتر است. اين حضرات در چهار دسته ارزان قيمت، اقتصادي، ويژه عکس و حرفه اي قرار مي گيرند.