گوگل در مواجه با موج مداوم انتقادها ازسوي صنعت روزنامه، در برابر مديران و ناشران روزنامه حاضر شد تا ثابت كند اين شركت دشمن نبوده بلكه دوست آنهاست.
ديويد دروموند، مدير مشاور حقوقي گوگل هفته گذشته در كنفرانس كنگره جهاني روزنامه كه در حيدرآباد هند برگزار شد، خطاب به ناشران خشمگين گفت: «لطفا شليك نكنيد. من مسلح نيستم».
اظهارات دروموند ممكن است بذلهگويي باشد اما بازگوكننده روابط تيره ميان غول اينترنتي و صنعت روزنامه است كه در عصر ديجيتالي با آينده نامطمئني مواجه است.
سالهاست است گوگل متهم شده نگرانيهاي روزنامهها را ناديده و همزمان ميلياردها دلار درآمد از تبليغات در اينترنت به دست آورده است اما اين مساله ممكن است تغيير كند.
حضور دروموند در كنگره جهاني روزنامه تنها يكي از مجموعه اقدامات انجام گرفته ازسوي اين شركت آمريكايي براي با مقابله با منتقدانش است.
مدير اجرايي گوگل از صفحات روزنامه متعلق به روپرت مرداك، رييس اجرايي شركت نيوزكورپ استفاده كرده تا از غول اينترنتي در برابر اتهامات وارده از سوي ناشران مبني بر سود بردن از محتواي متعلق به آنها دفاع كند.
بر اساس اين گزارش، به گفته اريك اشميت، با كم شدن درآمد و از بين رفتن منابع، مديران خشمگين روزنامهها بهدنبال كسي براي سرزنش كردن هستند.
اشميت ضمن رد كردن اتهامها كه گوگل را مسوول مشكلات روزنامهها معرفي مي كنند، خواستار تغيير لحن در اين منازعه شده و اظهار كرده شركتش خواهان همكاري با ناشران براي كمك به آنها بهمنظور ايجاد مخاطبان بيشتر، خوانندگان مجذوبتر و پول درآوردن است.
گوگل در يك پيشنهاد صلح به طور همزمان انجام تغييراتي در سايت گردآوري اخبار گوگل نيوز را اعلام كرد كه هدف عمده خشم روزنامه ها به دليل فراهم كردن لينك به اخبار بدون شريك كردن آنها در درآمد تبليغاتي بوده است.
ناشران ميتوانند تحت اين تغييرات، شمار گزارشهايي را كه كاربران از طريق گوگل به رايگان به آنها دسترسي مييابند به پنج گزارش محدود كنند و ناشران امكان مييابند كنترل بيشتري برروي محتواي ايندكس شده اعمال كنند.
بنا بر استدلال گوگل، اين شركت با حدود چهار ميليارد كليكي كه در ماه در گوگل نيوز صورت ميگيرد ترافيك را به وب سايتهاي روزنامه هدايت ميكند و روزنامهها ميتوانند به سادگي از دسترسي محتواهايشان از طريق اين موتور جستوجو ممانعت كنند.
مرداك تهديد كرده مانع ايندكس كردن روزنامههايش توسط گوگل ميشود و گويا مذاكراتي را با مايكروسافت انجام داده تا محتواي نيوزكورپ را بهطور انحصاري از طريق موتور جستوجوي بينگ اين شركت قابل دسترس كند.
به گفته يك دستيار استاد ژورناليسم در دانشگاه نورت ايسترن، انعطافپذيري جديد گوگل ممكن است از بينش آرمانگرايانه اين شركت براي ايندكس كردن تمامي اطلاعات جهان ناشي باشد زيرا اگر ناگهان آنها بهعنوان مثال صد روزنامه بزرگ جهان را نداشته باشند به تصوير آنچه گفته و انجام ميدهند لطمه وارد ميشود.
وال استريت ژورنال در حال حاضر تنها روزنامه شركت نيوزكورپ است كه هزينه اشتراك دريافت ميكند اما مرداك اعلام كرده كه قصد دارد اين شيوه را براي تمامي روزنامههايش در اينترنت در پيش بگيرد.
بسياري از روزنامهها نيز در حال بررسي براي برپا كردن سيستمهاي اشتراك در وبسايتهايشان هستند، در حالي كه وب سايتهايي مانند گوگل نيز راه گريزي براي برخي از خوانندگان بهمنظور دسترسي رايگان به محتواي اشتراكي هستند.
گوگل ميگويد ناشران بهمنظور دوام آوردن در اينترنت و حفظ علاقهمندي خوانندگان، بايد فنآوريهاي جديد ساخته و نحوه كار پلتفرمها را فراگيرند كه اين شركت در اين زمينه حاضر به كمك است.