مهدي اخوان معاون آموزش، پژوهش و امور بينالملل وزارت ارتباطات با بيان اين مطلب گفت: امسال شبكه ملي اينترنت از جمله پروژههايي خواهد بود كه سعي ميكنيم از بين شركتهاي خصوصي كنسرسيومهايي را تشكيل دهيم تا طرف قرارداد ما واقع شوند و اين پروژهها را با استفاده از بستر آنها اجرا كنيم.
او با بيان اينكه اين پروژه فعلا در فاز تعريف پروژه است درباره اينكه چنين پروژهاي همنام با طرح شبكه ملي اينترنتي است كه بارها توسط دبير شوراي عالي فناوري اطلاعات مطرح شده گفت: اين پروژه فقط همنام با آن پروژه است ولي تفاوت زيادي با آن دارد.
اخوان ادامه داد: در حال حاضر بستر مخابراتي كشورمان و تلفن ثابت براساس TDM است كه منظور از آن استفاده از سويئچهاي مداري موجود است؛ در واقع همان سيستمهاي آنالوگي كه بعضا از قديم مانده اما بحثي كه اكنون اين بحث مطرح است كه بايد به سمت NGN گذر كنيم.
وي گفت: محور بحث اين است كه سيستم مخابراتي كشور بر پايه IP شود و كل اطلاعات را برروي بستر IP بياوريم؛ يعني ما ديتا، صوت و ويدئو را برروي شبكه و همزمان با هم داشته باشيم و درواقع همه اينها به عنوان پيش فاز محسوب ميشود كه البته موافقان و مخالفاني دارد و بحثهاي امنيتي نيز در اين رابطه مطرح است.
معاون وزير ارتباطات ادامه داد: اگر اين اتفاق بيفتد و به سمت NGN برويم، ديگر مفهوم شبكه ملي اينترنت يا شبكه ملي اطلاعاتمان يا همان چيزي كه اينترنت ملي گفته ميشود، با هم همگرا ميشوند؛ يعني ديگر اينها پروژههاي متفاوتي نيستند.
اخوان تصريح كرد: قرار است در چند سال آينده اين پروژه به عنوان پروژه اصلي كشور محسوب شود كه متشكل از اجزاي مختلفي است كه طراحي و ساخت اين اجزا هر كدام پروژههاي بزرگ ديگري هستند كه در حال حاضر در حال چانهزني و مذاكره در سطح وزارت ICT هستيم.
معاون آموزش وزارت ارتباطات تاكيد كرد: بايد اجزاي اين پروژه مبتني بر محصولات بومي انجام شود و تعداد زيادي از شركتهاي خصوصي فنآوري در اين زمينه فعال شوند تا بتوانند اجزاي مورد نياز آن را بسازند.
طرح چنين پروژهاي در حالي است كه دبير شوراي عالي فناوري اطلاعات با اشاره به پروژه شبكه ملي اينترنت گفته بود: اين پروژه شامل سه بخش است كه يكي بخش پيبستر اصلي يا بكبون اصلي كشوري است كه توسط شركت ارتباطات زيرساخت در دست اقدام است و به نظر ميرسد تا پايان سال 89 عملياتي شود كه استانها و شهرستانهاي مهم را به يكديگر مرتبط ميكند و اين كار با سرعت بالا انجام ميشود و شبكه آن نيز از نوع IP است.
به گفته عبدالمجيد رياضي بخش بعدي IDC يا مراكز داده ملي و استاني است كه برروي مركز داده ملي هم در حال حاضر كار ميشود كه RFP اين پروژه تكميل و پيمانكارش انتخاب شده است؛ اين كار توسط شركت ارتباطات زيرساخت انجام شده و اميدواريم مراحل اجرايي آن پيادهسازي شود؛ بخش اصلي ديگر اين پروژه شبكههاي استاني است كه دو نمونه از اين شبكههاي استاني در حال پيادهسازي است و اجراي بقيه آن برعهده اپراتورهاي خصوصي است كه شبكههاي استاني را اجرا كنند.