يكي از خوانندگان سايت با انجام محاسباتي به بررسي رابطه كندي سرعت اينترنت در كشور با مصرف برق پرداخته است. در اين مطلب اعلام شده كه كندي اينترنت نه تنها موجب از بين رفتن انرژي و زمان مصرف كننده مي شود بلكه تبعات پنهان ديگري نيز وجود دارد. به اين ترتيب كه كندي اينترنت موجب كندي پاسخ به نياز كاربر شده و اين كندي نيز متعاقبا منجر به افزايش مصرف برق مي شود.
متن ارسالي خواننده سايت آِي تي آناليز به اين شرح است.
مي خواستم مطلب مفصلي در اين مورد بنويسم اما متاسفانه وقت اين کار رو پيدا نکردم به همين دليل خيلي خلاصه چيزهايي رو که دوست داشتم بگم مي نويسم:
رابطه هدر روي برق و انرژي و سرعت کم اينترنت در ايران (در سال بهينه سازي الگوي مصرف)
پهناي باند کل کشور ايران در نهايت به 15000 مگابيت درثانيه يعني 1500 مگابايت در ثانيه يا يک و نيم گيگابايت در ثانيه مي رسد که رقم فوق العاده پاييني است.
با يک محاسبه ساده ساده در ذهن خود متوجه کم بودن اين سرعت مي شويد آمار کابران اينترنت در ايران (آمار واقعي) بيش از 18 ميليون نفر نيست که معمولا از کل کاربران اينترنت يک کشور کل کاربران آنلاين 10 تا 15 درصد اين تعداد را شامل ميشود که 10 درصد 18 ميليون نفر ميشود حالا کلا ميگوييم 2 ميليون نفر که بايد آنلاين باشند، يعني اين 2 ميليون نفر بايد از ظرفيت 1500 مگابايت در ثانيه کل کشور استفاده کنند که اگر ما عدد 1500000 کيلوبايت در ثانيه را به جمعيت 2 ميليوني آنلاين کل کشور تقسيم کنيم به هر کدام از آنها کمتر از يک 1 کيلوبايت در ثانيه سرعت و عرض باند ميرسد!!!
فکر کنم حالا متوجه شديد که اين پهناي بايند کل کشور ايران چقدر کم است! در هر حال اين آمارها تقريبي است و بدليل نبود آمار درست خيلي نمي توان نتيجه گيري کرد اما آنچه مسلم است ضعف شديد در توزيع اينترنت و سرعت فوق العاده پايين آن در ايران است.
داشتم فکر مي کردم اگر اين 2 ميليون کاربر آنلاين سرعت بالاتري در اختيار داشتند حتما در مصرف برق هم صرفه جويي فوق العاده اي ايجاد مي شد خوب بيائيد دوباره يک حساب ديگر کنيم:
با توجه به اينکه 99 درصد از کاربران اينترنت خانگي در ايران از تلفن بصورت دايال آپ براي استفاده از اينترنت استفاده مي کنند(آمار خود مخابرات) و سرعت آنها هم از 3 تا 4 کيلوبايت در ثانيه بيشتر نمي شود پس يک کاربر معمولي در يک ساعت بيش از 12 مگابايت در بهترين شرايط نمي تواند فايل از اينترنت دانلود کند با حساب اتصال روزانه 4 ساعت استفاده از اينترنت حداکثر 60 مگابايت فايل در يک روز مي توان از اينترنت دايالاپي فايل دانلود کرد.
خوب مقدار مصرف برق 4 ساعت در روز يک کامپيوتر معمولي (بدون احتساب هزينه برق مصرفي خطوط مرکز مخابراتي و آي اس پي در زمان استفاده) عدد حدود 1 کيلو وات در روز است و در ماه مي شود 30 کيلو وات که رقم خيلي زيادي است.
اگر سرعت اينترنت اين کاربر فرضي 50 کيلوبايت در ثانيه بود بجاي 3 کيلوبايت در ثانيه، ايشون مي تونستند 60 مگابايت فايل را که برايش 4 ساعت وقت و انرژي هدر دادند را در مدت تنها بيست 20 دقيقه دانلود کنند که مقدار برق مصرفي آن هم حدود دوازده برابر کمتر از مصرف برق 4 ساعته حالت قبل است و ميزان آن هم حدودا يک دهم کيلو وات در روز و 3 کيلو وات در ماه مي شود!!!
يعني مثلا يک و نيم ميليون نفرکاربر آنلاين با سرعت 3 کيلوبايت در ثانيه و مدت استفاده چهار ساعت در روز ضرب در 27 کيلووات در ماه هدر روي برق ( اختلاف 30 و 3 کيلووات) مي شود 54000 مگاوات برق هدر مي رود که مسئول آن هم وزرات ارتباطات و فناوري اطلاعات است.( تاكيد مي شود اين ارقام حدودي است و خوانندگان بر من خرده نگيرند شايد با احتساب مسائل ديگر هزينه اتلاف انرژي خيلي خيلي از اين بيشتر هم بشود)
حالا اگر ما 54000 مگاوات رو در قيمت هر کيلووات 70 تومان ضرب کنيم به عدد هولناک روزانه 4 ميليارد تومان نابودي منابع مالي البته به غير از از بين رفتن وقت و انرژي افراد مي رسيم.
اميدوارم توي حساب اين اعداد اشتباه نکرده باشم چون خيلي تند تند اين مطلب رو نوشتم!