گوگل در حال توسعهی سیستمعاملی با نام فیوژا است که در آن خبری از لینوکس نیست و مبتنی بر میکروکرنل اختصاصی گوگل با نام مگِنتا توسعه مییابد.
یکی از شاخصههای اصلی کمپانی گوگل را باید در اختیار داشتن چندین محصول برای رقابت در بازار عنوان کرد. اطلاعات ارائهشده نشان از این دارد که گوگل در حال توسعهی سیستم عامل جدیدی ورای اندروید و سیستم عامل کروم است. سیستمعامل جدید گوگل نیز متن باز و بر اساس شنیدهها ،نام آن فیوژا (Fuchsia) است. اولین شواهد مبنی بر توسعهی این سیستمعامل در آگوست سال ۲۰۱۶ منتشر شده بود؛ حال بنا بر اطلاعات جدید، گوگل رابط کاربری جدیدی برای سیستمعامل خود توسعه داده است.
برخلاف اندروید و سیستمعامل کروم، فیوژا مبتنی بر لینوکس نیست و هستهی آن میکروکرنلی اختصاصی است که توسط گوگل توسعه یافته و مگِنتا (Magenta) نام دارد. با استفاده از هستهی مگنتا، نهتنها گوگل لینوکس را کنار میگذارد، بلکه دیگر متعهد به GPL نیز نخواهد بود. بر اساس مستندات گوگل در مورد مگنتا، این هسته برای گوشیهای هوشمند مدرن و رایانههای شخصی مجهز به پردازندههای سریع با حافظهی رم اندک تدارک دیده شده است. گوگل هنوز بهصورت عمومی اطلاعاتی در رابطه با سیستمعامل فیوژا ارائه نکرده است، از اینرو فعلا باید بر اساس حدس و گمانهزنیها در مورد امکانات و هدف این سیستم عامل سخن گفت.
البته زمانی که از فیوژا سخن میگوییم، باید به سایر پروژههای گوگل نیز اشاره کنیم که در مسیر توسعهی این سیستمعامل نقشهایی بر عهده گرفتهاند. برای مثال، اینترفیس و اپلیکیشنهای فیوژا مبتنی بر Flutter SDK توسعه یافتهاند. این SDK یا کیت توسعهی نرمافزاری برای تولید کدهایی با قابلیت اجرا روی اندروید و iOS توسط گوگل توسعه یافته است. اپلیکیشنهای مبتنی بر فلاتر (Flutter) با استفاده از Dart توسعه مییابند که در واقع نسخهای اختصاصی از جاوا اسکریپت، توسعهیافته توسط گوگل است. دارت با هدف توسعهی اپلیکیشنهایی با کیفیت بالا در اختیار توسعهدهندگان قرار گرفته است. فیوژا همچنین یک موتور رندر کنندهی مبتنی بر وولکان دارد که نام آن Escher است.
همانطور که اشاره کردیم، رابط کاربری فیوژا مبتنی بر کیت توسعهی نرمافزاری فلاتر توسعه یافته است و از اینرو میتوان آن را در پلتفرمهای دیگری نظیر اندروید نیز مورد استفاده قرار داد؛ چراکه کراس پلتفرم یا چند سکو (چند سکویی اصطلاحی است که در فارسی جایگزین Cross Platfrom شده است. چند سکویی به این معنا است که یک اپلیکیشن یا نرمافزار قادر است در چند سکو یا به بیان بهتر در چند سیستمعامل مختلف اجرا شود) است. اطلاعات موجود نشان از این دارد که نام رابط کاربری فیوژا، آرمادیلو (Armadillo) است. با توجه به اینکه رابط کاربری آرمادیلو با استفاده از دارت توسعه یافته، میتوان سورس کد آن را دانلود کرد و آن را در قالب یک اپلیکیشن اندروید ساخت و در نتیجه روی اندروید نصب کرد. هرچند در عمل این اپلیکیشن کاربرد خاصی روی اندروید ندارد ولی میتوان رویکرد طراحی آرمادیلو را مشاهده کرد. در تصاویر زیر میتوانید نحوهی چینش المانهای رابط کاربری آرمادیلو را مشاهده کنید
بر اساس اطلاعات ارائهشده که برگرفته از سخنان توسعهدهندهی فیوژا است، به نظر نمیرسد این سیستم عامل یک پروژهی تحقیقاتی یا غیر جدی باشد که در میانهی راه رها شود. گوگل امروزه با مشکلات بسیاری در رابطه با سیستمعامل اندروید دست و پنجه نرم میکند. از جملهی چالشهای گوگل، عدم بروزرسانی سریع سیستمعامل با وجود تولیدکنندگانی است که محصولاتی مبتنی بر اندروید راهی بازار کردهاند. همچنین باید به ضعف اندروید در اجرای بهینه و روان در کنار مصرف پایین انرژی اشاره کرد. با توجه به اینکه فیوژا مبتنی بر دارت توسعه یافته، عملکرد سریع و روان یکی از اصلیترین اهداف توسعهی این سیستمعامل است. گوگل با بهرهگیری از یک کرنل جدید که مبتنی بر کیت توسعهی نرمافزاری خود است، میتواند لینوکس، جیپیاِل و مشکلات ناشی از بهکارگیری جاوا و شکایات اوراکل را بهیکباره پشت سر بگذارد و فرایند توسعهی سیستمعامل خود را کاملا وابسته به منابع خود کند.
شاید از خود بپرسید که ایجاد یک اکوسیستم اپلیکیشنی جدید بسیار سخت خواهد بود. نقطهی قوت Flutter SDK، کراس پلتفرم بودن این کیت توسعهی نرمافزاری است. در صورتی که گوگل بتواند توسعهدهندگان را برای بهکارگیری این SDK تشویق کند، میتواند اپلیکیشنهایی برای iOS، اندروید و فیوژا بهصورت همزمان داشته باشد و فرایند انتقال به سیستم عامل جدید را بهراحتی طی کند. به نظر میرسد فیوژا همان سیستمعامل اندرومدا است که چندی پیش اخباری در رابطه با آن شنیدیم. با توجه به اطلاعات ارائهشده در رابطه با مگنتا که هستهای با قابلیت اجرا روی کامپیوترهای شخصی است، به نظر میرسد پروژهی ترکیب اندروید با سیستمعامل کروم را باید در فیوژا جستجو کرد.