شناسنامه مبارك امام كاظم (ع)
نام مبارك: موسى
كنيهء شريف: ابوالحسن
القاب مبارك: كاظم
نام پدر بزرگوار: جعفر
نام مبارك مادر: حميده
تاريخ و لادت: 7 صفر سنه 128 ه . ق
سال شروع امامت: 148 ه. ق
سن شروع امامت: 20 سالگى
مدت امامت: 35 سال
مدت عمر مبارك: 55 سال
تاريخ شهادت: 25 ماه رجب سال 183 ه . ق
علت شهادت: خرماى زهرآلود / هارون توسط يحيى برمكى سندى
محل دفن: كاظمين
تعداد فرزندان: 18 پسر و 19 دختر
فضايل اخلاقي و معنوي امام کاظم عليه السلام
پيشوايان معصوم (عليه السلام) هر كدام به نوبت خود منبع فضائل و مناقب و آموزگاران واقعي فضيلت و شرف و اصول انسانيت هستند، آنان پايه گذاران تمدن واقعي و پى افكنان اصول معاشرت و روابط صحيح و سالم اجتماعى مى باشند. همگان از يك نور سرچشمه گرفتهاند و در يك مكتب تربيتى الهى، پرورش يافته اند و رو به يك سو و يك هدف گام مى سپرند و غايت زندگى آنان تحكيم مبانى انسانى و تشييد اصول الهى و آسمانى است پس ذكر فضيلت ويژه به هر كدام از پيشوايان معصوم (عليه السلام) به معنى سلب آن از ديگران نيست بلكه به مقتضاى عصر و به اقتضاى شرائط تبليغ و امر به معروف و آمادگى روحى مردم هر دوره، باعث ظهور فضائل و مناقب بيشتر ويژه گرديده است كه در دورانهاى ديگر آن ويژگى ها وجود نداشته است.
به عنوان نمونه مى توان به شجاعت على (عليه السلام) و فرزندان ارجمندش، امام حسن (عليه السلام) و امام حسين (عليه السلام) اشاره نمود، آنان عصر پيامبر اسلام را درك كردند و با كفار و مشركين و دشمنان و مارقين و قاسطين و ناكثين روبرو گشتند و برخورد آنان با شمشير و صحنههاى جنگ و ستيز بيشتر بوده است:
از آن رو ظهور و شجاعت و صلابت و روح سلحشورى و جهاد در آنان بيشتر از ديگر فضائل معنوى به ثبت رسيده است تا ديگر پيشوايان معصوم (عليه السلام).
امام از كنيز سوال فرمود: آقاى تو آزاد است يا بنده ؟ پاسخ داد: آزاد است. فرمود: چنين مى نمايد كه گفتى، زيرا اگر بنده بود به شرائط بندگى عمل مى كرد و از آقاى خود اطاعت مى نمود. حضرت اين سخن را فرمود و راه خود را در پيش گرفت.
تواضع و فروتنى
امام موسى بن جعفر (عليه السلام) بر مرد سياه چهره و بد منظرى گذر كرد و بر وى سلام نمود و كنارش نشست مدتى با او سخن گفت سپس آمادگى خود را در قضاى حوائج او اعلام فرمود.
بعضى كه ناظر جريان بودند عرض كردند يابن رسول الله ! آيا با چنين شخصى مى نشينى و از حوائج او سوال مى كنى ؟
حضرت در جواب فرمود: «اين مرد سياه چهره بنده ايست از بندگان خدا و برادرى است از برادران، به حكم كتاب خدا، همسايه اى است با ما در بلاد خدا، حضرت آدم بهترين پدران، آئين اسلام والاترين اديان ما و او را به هم ربط داده است».