فالكون نخستين پروژه كابل زيردريايي در حوزهي خليج فارس است كه كشورهاي اين منطقه، از جمله ايران را مستقيما و بيواسطه به شبكههاي كابلي جهاني متصل ميكند كه با استفاده از يك چهارم ظرفيت پروژهي فالكون ميتوان تمام فيلمهاي روز جهان و فيلمهايي كه قرار است 10 سال آينده اكران شود را به صورت همزمان ديد.
شبكه فالكون با عبور از درياي عمان و اتصال به كابل فلگ، بخشي از شبكهي كابلي جهاني محسوب ميشود كه حدود 12 هزار كيلومتر طول دارد و از 13 كشور و 19 نقطه اتصال بينالملل عبور ميكند.
اين پروژهي از سمت شرق به هند و از سمت غرب به مصر متصل ميشود. كشورهايي كه از طريق شبكه فالكون متصل مي شوند عبارتند از ايران با دو نقطه اتصال بينالملل، كويت، عربستان سعودي با دو نقطه اتصال بينالملل بحرين، قطر، دبي، عمان با دو نقطه بينالملل، يمن با دو نقطه اتصال بينالملل، سودان، مصر، هند با دو نقطه اتصال بينالملل، سريلانكا و مالديو با دو نقطه اتصال بينالملل از طريق شبكه فالكون به شبكه جهاني بينالمللي متصل ميشوند و در نهايت اين كشورها از طريق اين شبكه جهاني به شبكههاي بينالمللي مثل فلگ، PCCW3، PCCW4 متصل ميشوند.
مراسم افتتاح رسمي پروژه فالكون شرکت ارتباطات زيرساخت روز 8 بهمنماه سال 87 انجام شد، پروژهاي كه شرکت ارتباطات زيرساخت به منظور تأمين شبکه ارتباطي بينالمللي خود توافقنامه قرارداد هزار ميليارد ريالي پروژه فيبر نوري فالکون را به امضا رسانده است.
قرار است با اجراي پروژه فالكون، براي نخستين بار، دو نقطهي اتصال بينالملل در كشورمان ايجاد شود. به اين ترتيب، انحصار تامين ظرفيت اينترنت كشور از كابل جاسك ـ فجيره در امارات خارج ميشود و از طريق دو نقطه اتصال بينالملل چابهار و بندرعباس ميتوان مستقيما به شبكههاي جهاني بينالمللي متصل شد.
براساس قرارداد مربوط به پروژه فالكون به مدت 15 سال، ارتباطات بينالملل كشورمان ميتواند مستقيما از طريق شبكهي فلگ، با تمامي نقاط اصلي ارتباطي جهان برقرار شود.
همچنين شركت ارتباطات زيرساخت، 56 لينك STM1 را براي 15 سال از شركت فلگ، پيش خريد كرده است، در صورت نياز كشورمان به افزايش ظرفيت، امكان خريد براي هر ميزان ظرفيت مورد نياز از طريق اين شبكه فراهم خواهد شد.
به گزارش ايسنا به اين ترتيب امكان دسترسي كشورمان به بزرگراههاي ارتباطي بينالمللي در كشورهايي كه داراي نقاط اتصال مشترك هستند فراهم ميشود و با توجه به end-to-end بودن سرويسها در پروژه فلگ و عدم پرداخت هزينههاي اضافي تانقاط انتهايي، هزينهي دسترسي به اينترنت در كشور كاهش مييابد.
از جمله مزاياي اقتصادي اين قرارداد، امكان كسب درآمد از طريق ترانزيت يا فروش پهناي باند به كشورهاي همسايه و يا كشورهاي آسياي ميانه است. در حال حاضر از طريق مسيرهاي فيبر نوري اغلب كشورهاي همسايه به شبكه زيرساخت متصل هستند، بدين ترتيب كشورهاي آسياي ميانه ميتوانند از طريق اتصال فيبر نوري با نزديكترين نقطه مرزي ايران به كشورها و شبكههاي جهاني اطراف كشورمان متصل شوند.
ايران در مركز منطقهاي همجوار با 15 كشور با بيش از 350 ميليون نفر جمعيت قرارداد و به همين دليل از نظر جغرافيايي، موقعيت مناسبي براي تبديل شدن به مركز ارتباطي منطقه را داراست.
شري پوينت جرج - مدير عامل شركت فالكون - در گفتوگو با خبرنگار ارتباطات خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با بيان اين مطلب و اين كه ايران دهمين كشور منطقه است كه از مزاياي برقراري ارتباط از طريق فالكون مطلع است اظهار كرد: در حال حاضر فالكون ارتباط ديگر كشورهاي آسياي ميانه مانند عمان، امارات، عربستان، قطر، بحرين، كويت، عراق، يمن و اردن را برقرار ميكند و از طرفي ميتواند 2/5 ميليون ارتباط تلفني را بهصورت همزمان امكانپذير كند.
وي با بيان اين كه ظرفيت Multi terabit شبكه فالكون نيازهاي 25 سال آتي ايران را تامين ميكند تصريح كرد: تمامي مراكز آموزشي در ايران ميتوانند با دانشگاهها و برنامههاي اموزش الكترونيكي با دورترين مناطق روستايي ارتباط برقرار كنند.
مدير عامل شركت فالكون با بيان اين كه درحال گسترش شبكه جهاني خود هستيم خاطر نشان كرد: در ميانه راه گسترش سيستم كابلي خود در منطقه مديترانه با استفاده از سيستم كابلي جديد به نام سيستم هاوك، بين مصر و فرانسه كه كشورهاي بيشتر مانند سوريه و يونان را متصل ميكند هستيم كه اين سيستم براي ارايه خدمات در اواخر سال 2009 آماده خواهد شد.
غلامرضا كشتگر - معاون شركت ارتباطات زيرساخت - هدف از اين پروژه را پاسخگويي به نيازمنديهاي ارتباطي كشور و فراهم آوردن امكانات جهت ارائه سرويسهاي مختلف ارتباطات سيار، ثابت، ديتا، بخش خصوصي، نظامي و بانكداري الكترونيكي ذكر كرد.
وي با تاكيد بر اين كه ارائه خدمات با حداكثر اطمينان و حداقل هزينه هدف ما است، درباره رويكرد تكنولوژي در اين حوزه گفت: لايهاي شدن شبكه، هوشمندي شبكه در بازيابي و حفاظت از ترافيكها، ارائه SLA، پشتيباني هوشمند از ترافيكهاي ديتا، هوشمندي در مديريت پهناي باند در لايه انتقال و سيستم مديريت شبكه يكپارچه و شبكه همزماني از جمله اين رويكردها محسوب ميشود.
كشتگر با تاكيد بر اين كه اگر شبكه مناسبي نداشته باشيم نميتوانيم از ارتباطات بينالملل به خوبي استفاده كنيم گفت: با اجراي اين پروژه با هر قطعي كه اتفاق بيفتد ارتباطمان با مشكل مواجه نشده و قطعي مشكلساز نخواهد شد.
اما محمد باقر ظهوريفر - مدير عامل شركت ارتباطات زيرساخت - كسب درآمد از طريق ترانزيت يا فروش پهناى باند به كشورهاى همسايه و يا كشورهاى آسياي ميانه كه در حال حاضر از طريق مسيرهاى فيبر نورى اغلب كشورهاى همسايه به شبكه زيرساخت متصل هستند را جمله مزاياى اين پروژه دانست و گفت: به اين ترتيب كشورهاى آسياى ميانه مىتوانند از طريق اتصال فيبر نورى با نزديك ترين نقطه مرزى ايران به كشورها و شبكههاى جهانى اطراف ايران متصل شوند.